Sajtos pogácsa

Hozzávalók kb. 2,5 tepsihez:

600 fr finomliszt
250 gr margarin
150 gr trappista sajt a tésztába + még ezen felül a szóráshoz
30 gr élesztő
140 gr tejföl
0,5 dl langyos tej
2 db tojás a tésztába, 1 db a kenéshez
2 tk só
1 tk cukor

1. A lisztet megszitálom, hozzáadom a 2 tojást.

2. A margarint enyhén megolvasztom, majd hozzáadom a liszthez és a tojáshoz.

3.. A tejet meglangyítom szobahőméréskletűre, majd tűzről leveszem. Belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok egy tk cukrot, illetve a tésztéból 3 ek lisztet, kicsit elkevergetem, majd 7-8 percig hagyom felfutni, közben lereszelem a trappista sajtot és azt hozzáadom a tésztához.

4. Hozzáadom a tésztához a tejfölt.

5. Ha felfutott az élesztő, azt is hozzáadom a tésztához.

6. Minimum 7-8 percig dagasztom a tésztát, és szükség szerint adok még hozzá tejet vagy lisztet.

7. A tésztát lisztezett nyújtódeszkára öntöm, lefedem az edénnyel, amiben dagasztottam, majd kb 30 percet kelni hagyom.

8. Kicsit átdagasztom, kinyújtom újnyi vastagságúra, késsel berácsozom. Vajjal kikent tepsibe kiszaggatom, a tetejét lekenem tojással, majd sajtot szórok rá.

9. 200 fokon, a gázsütő középső rácsán, normál sütési funkcióval sárgás-barnásra sütöm (kb. 20 perc).

Jó étvágyat!


Megjegyzések