Savanyúkáposztás bableves tarjával



Hozzávalók a leveshez:

100 gr sertés tarja
100 gr füstölt kolbász
800 gr vödrös savanyú káposzta
100 gr konzerv bab (főzött)
100 gr füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db krumpli
1 ek kristálycukor
1/4 ek zsír
bors

Hozzávalók a rántáshoz:

1/2 ek zsír
1 ek liszt
1 tk pirospaprika

Hozzávalók a habaráshoz:

120 ml tejszín
1 ek liszt

Elkészítési idő: kb 1 óra.

1. A füstölt szalonnát, a tarját és a kolbászt valamint a hagymát felkockázom.

2. A szalonnát lábasban megolvasztom zsiradékon, hozzáadom a hagymát, kicsit megpirítom, majd a cukrot is hozzáadom, kicsit megkaramellizálom.

3. Hozzáadom a tarját és a kolbászt, majd a káposztát, és rövid ideig együtt kevergetem, sütöm.

4. Hozzáadom a babot (ha főzött konzerv nem áll rendelkezésre, sima babot beáztatok, lefőzök), és annyi vizet öntök a lábosba, hogy a tartalmát elfedje.

5. Kb főzöm 20 percig, közben felkockázom a krumplikat, és 20 perc után hozzáadom.

6. Elkészítem a rántást: zsiradékot megolvasztok egy másik edényben, hozzáadom a lisztet és a  pirospaprikát, majd végül beleöntöm lassú kavargatás mellett a levesbe.

7. Elkészítem a habarást is: megforralom kicsit a főzőtejszínt, hozzáadom a lisztet, majd a leves gőze felett csomómentesre keverem, végül hozzáadom a leveshez.

8. A levest - utánpótolva a folyadékot - addig főzöm, ameddig a husok és a zöldségek meg nem puhulnak.

9. Borssal fűszerezem, esetleg tejföllel tálalom.

Megjegyzések