Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

1000 g liszt
50 g Budafoki élesztő
7 dl tej
5 ek. kristálycukor tésztába
1 kk cukor az élesztőhöz
3 ek porcukor a tetejére
0,5 dl rum
4 db tojássárgája
1,5 kk só
100 gr vaj
1 db narancs reszelt héja

Elkészítése:

1. A tejet kézmelegre langyosítom. 1 dl tejet kiveszek a tejből egy pohárba, ebbe beleaprítom az élesztőt, hozzáadom a kiskanál cukrot, elkeverem kicsit. Konyharuhával lefedem, és meleg helyre (pl radiátor) helyezem a poharat, kb. 5 percig így futattom.

2. Amíg az élesztő fut, a lisztet átszitálom, dagasztó tálba rakom, hozzáadom a cukrot, a narancs héjat lereszelve, a rumot.

3. Felolvasztom a vajat, majd a tésztához adom.

4. A felfutott élesztőt is hozzáadom a tésztához, majd a 4 tojás sárgáját is. 5-6 percen habos tészta minőségűre összedagasztom, majd lefedem konyharuhával, és meleg helyen kelesztem 1 órán át,

5. A megkelt tésztát liszttel szórt nyújtólapra öntöm, kicsit átdagasztom, majd kb 1 cm (újnyi) vastagságúra nyújtom. Lisztezett sörös korsóval, vagy bármivel ami kb. 5-6 cm átmérőjű, kiszaggatom, a maradék tésztát egybe gyűjtöm.

6. Lisztes újjamat belenyomkodom a kiszaggattott darabok közepébe, majd lefedem őket konyharuhával, és kb. 10 percig pihentetem.

7. Forró olajba kisütöm a fánkokat, úgy hogy a lyukak kerüljenek alulra. Fontos, hogy az alja sütésénél használjunk fedelet, mert ellentétes esetben a tészta nyers marad.

8. A maradék tésztát újra nyújtom, szaggatom, vagy ha már kevesebb, akkor fánk formára alakítom és szintén lyukat vályok a közepébe, majd 10 percet pihentetem.

9.  A maradékot is kisütöm.

10. Porcukrot szórok a tetejére, tetszőleges lekvárral is tölthetem.

Jó étvágyat!

Megjegyzések