Rakott krumpli

Hozzávalók 3 személyre:

9 db közepes krumpli
3 pár virsli
100 gr szalonna
4 db tojás
15 dkg trappista sajt
330 gr tejföl

1. A tojásokat megmosom, majd nagyobb lábosban (amiben később a krumplik is elférnek majd), megfőzöm (kb. 15 perc)

2. A lábost alaposan elöblítem. Felaprítom a szalonnát és a virslit, majd a lábosba rakom és puhára főzöm, átrakom egy tálba vagy tálcára (kb. 15 perc)

3. A krumplikat alaposan megmosom, majd a lábasba rakom, vizet beletöltve, puhára főzöm (kb. 30 perc).

4. Egy kisebb alapterületű, de nagyobb oldalfallal rendelkező tepsibe kevék olajat öntök, egyenletesen szétfolyatva a tepsi alján.

5. A krumplit megtisztítom, majd felkarikázom, és első egymás mellé rakosgatom a szeleteket, amíg el nem lepi a tepsi alját, ez lesz az első réteg. Megsózom.

6. A virslit, a tojást és a szalonnát egyenletesen a tepsiben lévő burgonya tetejére szétszórom. Ez lesz a második réteg.

7. A tejfölt egyenletesen rákenem a tojás, a virsli, a szalonna tetejére, ez lesz a harmadik réteg.

8. A maradék burgonyát is meghámozom, felkarikázom, majd rárakom a tepsiben lévőkre, negyedik réteg gyanánt, majd ismét megsózom.

9. Lereszelem a sajtot, majd egyenletesen rászórom a rakás tetejére.

10. A tepsit előmelegített sütőbe helyezem, kb. 150 fokon 10 percig sütöm. Akor jó, ha  sajt ráolvadt a felső rétek krumplira.

Jó étvágyat!

Megjegyzések