Kakaós palacsinta

Hozzávalók 10 db palacsintához:

10 ek étolaj (elegendő kb. 3/4-ig tölteni a kanalat)
400 gr liszt
3 db tojás
1 csomag vanilin cukor
1 csipet só
300 ml tej
450 ml víz
30 púpozott kk cukrozott kakaó

Elkészítése:

1. A lisztet edénybe szórom, a közepébe beleütöm a három tojást.

2. Hozzáadom a vanilincukrot, majd keverem.
a) keverés közben lassan hozzáadom a tejet és a vizet
b) csomómentesre keverem, majd a kapott tésztamasszát állni hagyom (akkor jó, ha enyhén folyós)

3. Felhevítem 3/4 kanál étolajjal a palacsintasütőt, majd egy merőkanállal belemerítek a masszából. Fontos! Az olaj és a serpenyő ekkor már fel legyen hevülve!
a) a masszát a serpenyő kőrkőrös mozgatásával egyenletesen szétfolyatom. Akkor jó a massza mennyisége ha kb. 2 mm-nyi massza lepi el a serpenyő allját. Ez úgy kb. egy merőkanál. Első palacsintánál célszerű megfigyelni, hogy kb. mennyit raktunk a serpenyőbe az optimális szint érdekében. Itt előfordulhat, hogy nem sikerül kiszámolni elsőre tögtön az adagot, de még gyorsan korrigálható. De nagyon gyorsan kell ilyenkor cselekedni.

b) ha a massza már kb. 10 másodperce bent van a serpenyőbe és kezd rántotta állaga lenni, elemelem a tűzhelytől a serpenyőt, és könnyed ámde határozott és gyors mozdulattal jobbra-ballra mozgatni kezdem, úgy hogy a lepény állagúvá vált palancsinta tészta elválljon a serpenyő alljától, és maga is mozgásba kezdjen
   - ha ez nem történik meg, akkor laposabb fakanállal két tetszőleges oldalról finoman alányűlok, és eztán újból megmozgatom jobbra-ballra.

c) kb fél perc sütés után átfordítjuk a palacsintát a másik oldalára. Én ezt úgy csinálom, hogy a serpenyő velem ellentétes oldalon lévő fége felé a serpenyőt kb. 30 fokba megdöntöm, majd egy határozott de rövid mozdulattal magam felé felrántom a serpenyőt, a tészta így felfelé kezd kicsit repülni, de közben át is fordul a másik oldalára. Ugyanezzel a mozdulattal a serpenyőt gyorsan az átforduló tészta alá pozícionálom
  - előfordulhat, hogy a tészta nem fordul át teljesen, és "felgyűrődik". Aggodalomra semmi ok! Készítsünk oda mindig egy süteményfogót, és a sikertelen hadművele után ezzel javíthatjuk a tészta állását. Esetleg még a lapos fakanalat is segítségül hívhatjuk.

d) az átfordult palacsintát kb. fél percig sütjük, majd egy lapos tányérba "csúsztatjuk" át, és a serpenyőt félre tesszük, belerakjuk a következő 3/4 adag kanál olajat, kőr-kőrös mozgással egyenletesen elosztjuk a serpenyőbe. Én itt nem a lángra teszem, hanem mellé.

4. A palacsintára 3 púpopozott kiskanál kakaót szórok, egyenletesen elterítem a tésztán, majd a 3/a pontra visszatérek, és elkezdem sütni a következőt. Amikor azt átfordítottam, emezt a palacsintát összetekerm (sarkát kicsit behajtom, majd feltekerem). Ekkora már nem lesz annyira forró, a tészta masszívabb lesz elkerülve ezzel a tekerés közbeni repedést. Egy másik tányérba átteszem, és a 3/c ponttól tovább folytatom az újabb adag sütését, kínosan figyelve, hogy a feltekerés ideje kb. 30 másodperc legyen, és a második tészta nehogy odaégjen.

Amikor mindegyik palacsinta megsült, izlés szerint porcukorral is megszórhatjuk!

Jó étvágyat!



Megjegyzések