Sertés húsleves

Hozzávalók 6 szenélyre:

500 gr sertés hús (oldalas, tarja)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 db közepes burgonya
4-5 gerezd fokhagyma
1 kicsi karfiol rózsa
1-2 db kelbimbó
2 db sárgarépa
2 db fehér répa
1 db kisebb karalábé
1 db zeller
1 db petrezselyem (kisebb)
1 csomag petrezselyem
2 kk só
1 kk őrölt bors
1 kk őrölt kömény
1 pohár cérnametélt
izlés szerint vegeta

1. A sertéshúst megmosom, letisztítom, majd lábosba rakom, és felöntöm vízzel, főzöm kb. 1 órán keresztül. Fontos, hogy úgy kb. az első tíz perc után leszűröm a habot. Sózom, borsozom a levet.

2. A zöldségeket megmosom, megtisztítom. A hagymákat és a burgonyát egészben meghagyom. A sárgarépát és s fehérrépát kicsit vastaggabban, zsülien módon szeletelem fel. A többit kockára vágom. Mindegyiket hozzáadom a leveshez, amint már egy órája fő a hús.

3. Kb. 30 perc főzés után kiveszem a levesből a hagymát és a burgonyát. Ha kell folyadékot öntök még a leveshez.

4. Addig főzöm a levest, ameddig a csontos sertéshús esetén el nem kezd a hús levállni a csontról. Csont nélküli esetében villával, kóstolásssal ellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e.

5. Ha a hús megpuhult, és a zöldségek is, hozzáadom a fűszerköményt. Ha a kóstolás után még szükségesnek érzem, adok még hozzá sót és borsot is. Izlés szerint vegetát is adhatunk hozzá.

6. Normál, sós vagy izlés szerint vegetás és sós vízben (olajat hozzáadva) kifőzöm a cérnametéltet.

7. Leszűröm a levest, külön tálalom a húst, a levet és a zöldségeket.

TIPP: Erős pistával izlés szerint ízesíthető!

Jó étvágyat!

Megjegyzések