Lencseleves füstölt oldalassal

Hozzávalók 6 személyre:

800 gr füstölt oldalas
300 gr lencse
200 gr krumpli
200 gr sárgarépa
100 gr fehérrépa
100 gr zeller
1 csomag petrezselyem
1 db zöldpaprika
1 ek sűrített paradicsom
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
2 ek étolaj
1 ek liszt
1 tk pirospaprika


Elkészítési idő: 2,5 óra

0. A főzés előtti napon a főzőlábosban beáztatom az oldalast és egy külön tálban a lencsét.

1. Leöntöm az oldalasról főzés előtt a vizet, majd új vízben forralni kezdem. Miután a víz felforrt, a vizet ismét leöntöm a húsról, és új vizet öntök rá. Ezzel a lépéssel kevésbé lesz domináns a füstös íz a levesben.

2. Hozzáadom a leveshez az egész paprikát, illetve megtisztítás után egészben a vöröshagymát és a fokhagymát, és ilyenkor mehet bele a petrezselyem is.

3. Leszűröm a lencsét, és hozzáadom a leveshez.

4. Megtisztítom és felkockázom a többi zöldséget, majd amikor megpuhult a lencse, a krumpli kivételével mindegyiket az olajon serpenyőben megdinsztelem, majd hozzáadom a leveshez. A dinsztelés nélküli krumplit is hozzáadjuk.

5. Beletesszük a levesbe a sűrített paradicsomot.

6. A maradék étolajból, pirospaprikából és lisztből vékony rántást készítünk a leveshez.

7. Amint minden megpuhult, el is készültünk. Jó étvágyat!

Megjegyzések