Hozzávalók 6 személyre:
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db tyűkhúsleves kocka
3-4 db csirke zuza
250 gr csirke máj
1 db (56 gr) zsömle
150 ml tej
1 db tojás
1 db vöröshagyma (120 gr)
1 ek étolaj
1 cs petrezselyem
2 ek rétesliszt
1 kk majoranna
Elkészítése:
1. Megtisztítom a ságrarépát és a fehérrépát, hosszában felszeletelem.
2. Ha a májjal együtt áll rendelkezésre a zuza, azt a májról leválasztom, a zsíros részt levágom, megmosom, majd kb. 3 l. vízben főzni kezdem. Sózom, borsozom a vizet.
3. Hozzáadom a sárgarépát és a fehérrépát, valamint a tyúkhúsleves kockát,
4. A zsömlét beáztatom a tejbe.
5. A májat éles késsel lekaparom a hártyájáról, beleteszem egy keverésre alkalmas tálba.
6. A zsemléből kinyomkodom a tejet, majd hozáadom a májhoz
7. Hozzáadom a tojást a májhoz.
8. A májat sózom, borsozom, majorannát adok hozzá.
9. A vöröshagymát az olajon lassú tüzön dinsztelni kezdem. Közben felaprítom a petrezselymet, majd hozzáadom a félig meddig megdinsztelt hagymához, és rövid ideig együtt dinsztelem folyamatos keverés mellett. A serpenyő tartalmát dinsztelés után hozzáadom a májhoz.
10. 2-3 merőkanállal egy másik lábasba átteszek a levesből csak levet. Ebbe fogom majd kifőzni a gombócokat. A tűzhely egy másik lapját is beizzítom, hogy a kimert lé is folyamatosan forrásban maradjon.
11. A májhoz hozzáadom a réteslisztet, és az így kapott gombóctésztát jó alaposan összegyúrom, pár percet pihenni hagyom.
12. Kézzel gombócokat formálok a májból, majd azokat szépen sorba belerakom az előzőekben kivett forrásban lévő húsleves lébe, és normál lángon 20 percig főzöm.
13. A húsleves másik részét addig főzöm, ameddig a zuza és a répa meg nem puhul benne. Végül a gombócokkal együtt tálalom.
Jól csúszik hozzá egy kis erőspista. Jó étvágyat!
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db tyűkhúsleves kocka
3-4 db csirke zuza
250 gr csirke máj
1 db (56 gr) zsömle
150 ml tej
1 db tojás
1 db vöröshagyma (120 gr)
1 ek étolaj
1 cs petrezselyem
2 ek rétesliszt
1 kk majoranna
Elkészítése:
1. Megtisztítom a ságrarépát és a fehérrépát, hosszában felszeletelem.
2. Ha a májjal együtt áll rendelkezésre a zuza, azt a májról leválasztom, a zsíros részt levágom, megmosom, majd kb. 3 l. vízben főzni kezdem. Sózom, borsozom a vizet.
3. Hozzáadom a sárgarépát és a fehérrépát, valamint a tyúkhúsleves kockát,
4. A zsömlét beáztatom a tejbe.
5. A májat éles késsel lekaparom a hártyájáról, beleteszem egy keverésre alkalmas tálba.
6. A zsemléből kinyomkodom a tejet, majd hozáadom a májhoz
7. Hozzáadom a tojást a májhoz.
8. A májat sózom, borsozom, majorannát adok hozzá.
9. A vöröshagymát az olajon lassú tüzön dinsztelni kezdem. Közben felaprítom a petrezselymet, majd hozzáadom a félig meddig megdinsztelt hagymához, és rövid ideig együtt dinsztelem folyamatos keverés mellett. A serpenyő tartalmát dinsztelés után hozzáadom a májhoz.
10. 2-3 merőkanállal egy másik lábasba átteszek a levesből csak levet. Ebbe fogom majd kifőzni a gombócokat. A tűzhely egy másik lapját is beizzítom, hogy a kimert lé is folyamatosan forrásban maradjon.
11. A májhoz hozzáadom a réteslisztet, és az így kapott gombóctésztát jó alaposan összegyúrom, pár percet pihenni hagyom.
12. Kézzel gombócokat formálok a májból, majd azokat szépen sorba belerakom az előzőekben kivett forrásban lévő húsleves lébe, és normál lángon 20 percig főzöm.
13. A húsleves másik részét addig főzöm, ameddig a zuza és a répa meg nem puhul benne. Végül a gombócokkal együtt tálalom.
Jól csúszik hozzá egy kis erőspista. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése