Sajtos rúd

Egy egyszerű, ámde igazán lágy, kevésbé megkeményedő tészta.

Hozzávalók kb 4 tepsihez:

500 gr liszt + amennyit esetleg a tészta felvesz
500 gr túró
500 gr margarin
2 ek tejföl
10 gr szódabikarbóna
4 tk só
200 gr trappista sajt
1 db tojás

1. A tészta összeállítához használatos tálat kilisztizem, majd beleteszem a lisztet, a túrót, a sót, a szódabikarbónát és a tejfölt. Ez utóbbit nem baj, ha kicsit korábban kiveszem a hűtőből, hogy ne legyen hideg.

2. Megolvasztom a margarint, majd hozzáadom a tésztához.

3. Amíg hül a megolvasztott margarin, addig a tepsikbe sütőpapírt vágok, illetve egy pohárban felverem a tojást, valamint lereszelem a sajtot, továbbá előmelegítem a sütőt 180 fokra, a rácsot középtájon helyezem el. Gázsütő esetén célszerű egy lábas vizet helyezni a sütő alljára, hogy ne száradjon majd ki sütés közben a tészta.

4. Amint meghült kicsit a margarin, összegyúrom a tésztát az edénybe, majd lisztezett deszkán kb 1 újnyi vastagságúra kinyújtom.

5. Lisztezett késsel, vagy rúdformával a tésztából rúdformákat alkotok. Késsel történő munka esetén elegendő maximum 1 újnyi vastagságú rudakat vágni. A rudakat a tepsikbe helyezem, egymástól kb. 1 rúdnyi távolságnyira.

6. A felvert tojással megkenem a rudak tetejét, majd megszórom sajttal.

7. Sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm (kb 25-30 perc). Nem baj, ha a tészta nem fog teljesen megpuhulni, mert levegőre helyezve kissé szikadni fog, de még úgy is kellemesen puha lesz.

Jó étvágyat!

Megjegyzések