Tejszínes joghurtos gombás csirkemell

Hozzávalók 6 személyre:

1000 gr csirkemell filé
300-400 gr gomba (amennyiben akarunk gombamenteset is egyidejűleg főzni, célszerű a bolti fehér csiperkét, amely önmagában az egyik legíztelenebb gomba).
200 ml főzőtejszín
200 ml joghurt vagy tejföl
4 ek liszt
200 ml tej
1 kk bors

1 kk étolaj

Elkészítési idő: kb. 30-40 perc

1. Megtisztítom a gombát. A törzset elválasztom a fejtől, és tisztítás után mind a kettőt min. 1 cm-es kockákra vágom (amennyiben később ezt ki akarom venni, fontos, hiszen a kisebbre kockázott gombát nem találjuk majd meg a szószban, szét is főhet).

2. Megmosom a húst, és azt is felkockázom.

3. 5-6 percet a serpenyőben az olajon megpárolom a gombát, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet.

4. Folyamatos kevergetem, és amikor már megfehérdett a hús, felöntöm tejjel és hozzáadom a borsot és a sót.

5. A jughurthoz egy külön tálban hozzáadom a lisztet, illetve a csirke tejes levéből kiveszek egy merőkanálnyit, és hozzáadom a liszthez. A csirke gőze felett a joghurtot a lisztet és a kivett levet csomómentesre keverem, és amikor már megpuhult a hús, hozzáadom a csirkéhez.

6. Hozzáadom a főzőtejszínt a csirkéhez, és megvárom, míg felforr és enyhén sűrűsödni kezd, ekkor lezárom.

7. Amennyiben van olyan személy, aki nem szereti gombát, de őt is meg akarjuk kínálni a csirkével, egy másik edénybe kanalazzuk át evőkanállal a neki szánt csirke és szósz mennyiséget, és amennyiben az evőkanálra gomba is került, azt kézzel tegyük vissza a gombás verzióba.

Rizzsel és uborkával javaslom a tálalást. Ízesíthetjük egy kis erős pistával, piros arannyal is. Jó étvágyat!

Megjegyzések