Hagymás-tejfölös és édes tejfölös szószos dödölle

Ezt a dödöllét én úgy csinálom, hogy felesbe: a fele adagot hagymásnak csinálom meg, amihez egyébként sima teljfőlt is hozzá lehet adni, a másik fele adagot pedig édesen, tejfölösen.

Hozzávalók Kb. 24 kisebb gombóchoz:

5 db nagyobb burgonya
5 kanál liszt
víz
2 kk só

A hagymás dödölle feltéthez:
1 db vöröshagyma
ízlés szerint tejföl

Az édes tejfölös feltéthez:
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor

Elkészítési idő: 1 óra.

1. A krumplit felaprítom, lábosba teszem, és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózom és megfőzöm.

2. A megfőtt krumplit a főzőlevében hagyva krumplinyomóval szétnyomom.

3. Rövid főzés mellett lassanként hozzáadagolom a lisztet, folyamatos kevergetés mellett, hogy elérje a megfelelő sűrűséget.

4. Nagyobb tepsit beolajozok, és két kanál segítségével a dödöllét beleszaggatom a tepsibe, majd 200 fokon 30 percig sütöm.

   4/a. Ameddig sül a dödölle, összeállítom az édes tejfölös feltétet: a tejfölt és a cukort összekeverem.

   4/b Szintén ameddig sül a dödölle, a vöröshagymát megtisztítom, apróra kockázom, és       megdinsztelem, és amint letelt a 30 perces sütési idő, a dödöllék kb. felére rászórom, és még 10 percet sütöm az összes dödölét.

A hagymásakat izlés szerint tejföllel, míg a simákat édes tejfölös szósszal tálalom.

Jó étvágyat!


Megjegyzések