Hamburger Mekhivert Burger

Először a hamburgerszószt készítem el, mivel a szószból kell a húspogácsába, majd a pogácsát, mert a húst fűszerekkel pár órára be kell tenni a hűtőbe összeérlelni, és csak ezután készítem a hamburger bucit (a kelés ideje tökéletes a pogácsák kisütésére)

HAMBURGER SZÓSZ:

Hozzávalók 6 hamburgerhez:

6 ek ketchup
4 ek majonéz
2 tk mustár
1 db lilahagyma
2 db csemegeuborka
2 csipet cukor
1 kk só
1 kk bors

Elkészítési idő 20 perc.

1. Összeadom a ketchupot, a majonézt a mustárt. Sózom, borsozom és cukrozom.

2. Apróra kockázom az uborkát és a hagymát. Hozzáadom a szószhoz.

3. Turmixgépbe öntöm, és alaposan összeturmixolom.

HAMBURGER HÚSPOGÁCSA:

Hozzávalók 6 hamburger húspogácsához:

500 gr darált hús
1 db újhagyma
1 tojás
2 ek hamburgerszósz
1 kk só
1 kk bors
1 kk pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kk koriander
2 ek étolaj

1. A darált húshoz hozzáadom a nagyon apróra felvágott újhagymát és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát.

2. Felverem a tojást, és a húshoz adom.

3. Mehet a húsra a só a bors, a pirospaprik és a koriander is. Alaposan összekeverem, majd pár órára hűtőszekrénybe teszem, hogs összeérlelődjenek az ízek.

4. A húst 1 ek étolajjal megkent tálcára helyezem, és hat egyenlőméretű húsgombócot formázok.

5. A gombócokat kb. 1 cm-es vastagságúra kilapítom, igyekszem kört formálni közben belőlük.

6. Serpenyőben (étolajban) vagy grillen barnára sütöm (kb 3 perc/oldal)

HAMBURGER BUCI:

Hozzávalók 6 db bucihoz:

280 ml tej
40 gr kristálycukor
25 gr élesztő
600 gr búzaliszt
40 gr étolaj
30 gr só
1 db tojás
140 gr natur joghurt
6 db félmarok szezámmag (izlés szerint)

Elkészítési idő: 90 perc

1. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, és beletördelem az élesztőt. Letakarom, és hagyom, hogy az élesztő 15 percig felfusson.

2. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a lisztet, az étolajat, a sót és a joghurtot, majd dagasztani kezdek. Egy puha, enyhén ragadós tésztát kell kapnom. Ha nem veszi fel a lisztet rendesen a folyadék, akkor további langyos tejet vagy joghurtot adok hozzá, ha nem állna egybe a tészta, ezt kevéske lisszttel segítem elő.

3. Az összedagasztott tésztát lefedem, és minimum letakarva 30 percig kellni hagyom (kb. a duplájára fog megkelni).

4. A megkelt tésztát nyújtódeszkára öntöm, majd elosztom hat egyforma részre. Mindegyik részből bucit formálok, amelyet sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. A bucikat egymástól minél távolabb helyezem, mivel kelleni fog a hely a további kelés miatt.

5. Még 10 percre letakarom, és kellni hagyom.

6. A tojást felverem, majd megkenem vele a bucik tetejét.

7. A bucik tetejére szezámmagot szórok.

8. 180 fokra előmelegített sütőben zsemlebarnára sütöm (kb. 20-30 perc).

A MEKHIVERT BURGER ÖSSZEÁLLÍTÁSA

Hozzávalók 1 burgerhez:

1 buci
1 húspogácsa
2-3 ek hamburgerszósz
izlés szerinti mértékben mustár, ketchup, majonéz
2-3 vékony szelet csemegeuborka
1-2 vékony szelet paradicsom
1 szelet trappista sajt,
1 salátalevél

Jó étvágyat!

Megjegyzések