Először a hamburgerszószt készítem el, mivel a szószból kell a húspogácsába, majd a pogácsát, mert a húst fűszerekkel pár órára be kell tenni a hűtőbe összeérlelni, és csak ezután készítem a hamburger bucit (a kelés ideje tökéletes a pogácsák kisütésére)
HAMBURGER SZÓSZ:
Hozzávalók 6 hamburgerhez:
6 ek ketchup
4 ek majonéz
2 tk mustár
1 db lilahagyma
2 db csemegeuborka
2 csipet cukor
1 kk só
1 kk bors
Elkészítési idő 20 perc.
1. Összeadom a ketchupot, a majonézt a mustárt. Sózom, borsozom és cukrozom.
2. Apróra kockázom az uborkát és a hagymát. Hozzáadom a szószhoz.
3. Turmixgépbe öntöm, és alaposan összeturmixolom.
HAMBURGER HÚSPOGÁCSA:
Hozzávalók 6 hamburger húspogácsához:
500 gr darált hús
1 db újhagyma
1 tojás
2 ek hamburgerszósz
1 kk só
1 kk bors
1 kk pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kk koriander
2 ek étolaj
1. A darált húshoz hozzáadom a nagyon apróra felvágott újhagymát és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát.
2. Felverem a tojást, és a húshoz adom.
3. Mehet a húsra a só a bors, a pirospaprik és a koriander is. Alaposan összekeverem, majd pár órára hűtőszekrénybe teszem, hogs összeérlelődjenek az ízek.
4. A húst 1 ek étolajjal megkent tálcára helyezem, és hat egyenlőméretű húsgombócot formázok.
5. A gombócokat kb. 1 cm-es vastagságúra kilapítom, igyekszem kört formálni közben belőlük.
6. Serpenyőben (étolajban) vagy grillen barnára sütöm (kb 3 perc/oldal)
HAMBURGER BUCI:
Hozzávalók 6 db bucihoz:
280 ml tej
40 gr kristálycukor
25 gr élesztő
600 gr búzaliszt
40 gr étolaj
30 gr só
1 db tojás
140 gr natur joghurt
6 db félmarok szezámmag (izlés szerint)
Elkészítési idő: 90 perc
1. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, és beletördelem az élesztőt. Letakarom, és hagyom, hogy az élesztő 15 percig felfusson.
2. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a lisztet, az étolajat, a sót és a joghurtot, majd dagasztani kezdek. Egy puha, enyhén ragadós tésztát kell kapnom. Ha nem veszi fel a lisztet rendesen a folyadék, akkor további langyos tejet vagy joghurtot adok hozzá, ha nem állna egybe a tészta, ezt kevéske lisszttel segítem elő.
3. Az összedagasztott tésztát lefedem, és minimum letakarva 30 percig kellni hagyom (kb. a duplájára fog megkelni).
4. A megkelt tésztát nyújtódeszkára öntöm, majd elosztom hat egyforma részre. Mindegyik részből bucit formálok, amelyet sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. A bucikat egymástól minél távolabb helyezem, mivel kelleni fog a hely a további kelés miatt.
5. Még 10 percre letakarom, és kellni hagyom.
6. A tojást felverem, majd megkenem vele a bucik tetejét.
7. A bucik tetejére szezámmagot szórok.
8. 180 fokra előmelegített sütőben zsemlebarnára sütöm (kb. 20-30 perc).
A MEKHIVERT BURGER ÖSSZEÁLLÍTÁSA
Hozzávalók 1 burgerhez:
1 buci
1 húspogácsa
2-3 ek hamburgerszósz
izlés szerinti mértékben mustár, ketchup, majonéz
2-3 vékony szelet csemegeuborka
1-2 vékony szelet paradicsom
1 szelet trappista sajt,
1 salátalevél
Jó étvágyat!
HAMBURGER SZÓSZ:
Hozzávalók 6 hamburgerhez:
6 ek ketchup
4 ek majonéz
2 tk mustár
1 db lilahagyma
2 db csemegeuborka
2 csipet cukor
1 kk só
1 kk bors
Elkészítési idő 20 perc.
1. Összeadom a ketchupot, a majonézt a mustárt. Sózom, borsozom és cukrozom.
2. Apróra kockázom az uborkát és a hagymát. Hozzáadom a szószhoz.
3. Turmixgépbe öntöm, és alaposan összeturmixolom.
HAMBURGER HÚSPOGÁCSA:
Hozzávalók 6 hamburger húspogácsához:
500 gr darált hús
1 db újhagyma
1 tojás
2 ek hamburgerszósz
1 kk só
1 kk bors
1 kk pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kk koriander
2 ek étolaj
1. A darált húshoz hozzáadom a nagyon apróra felvágott újhagymát és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát.
2. Felverem a tojást, és a húshoz adom.
3. Mehet a húsra a só a bors, a pirospaprik és a koriander is. Alaposan összekeverem, majd pár órára hűtőszekrénybe teszem, hogs összeérlelődjenek az ízek.
4. A húst 1 ek étolajjal megkent tálcára helyezem, és hat egyenlőméretű húsgombócot formázok.
5. A gombócokat kb. 1 cm-es vastagságúra kilapítom, igyekszem kört formálni közben belőlük.
6. Serpenyőben (étolajban) vagy grillen barnára sütöm (kb 3 perc/oldal)
HAMBURGER BUCI:
Hozzávalók 6 db bucihoz:
280 ml tej
40 gr kristálycukor
25 gr élesztő
600 gr búzaliszt
40 gr étolaj
30 gr só
1 db tojás
140 gr natur joghurt
6 db félmarok szezámmag (izlés szerint)
Elkészítési idő: 90 perc
1. A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, és beletördelem az élesztőt. Letakarom, és hagyom, hogy az élesztő 15 percig felfusson.
2. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadom a lisztet, az étolajat, a sót és a joghurtot, majd dagasztani kezdek. Egy puha, enyhén ragadós tésztát kell kapnom. Ha nem veszi fel a lisztet rendesen a folyadék, akkor további langyos tejet vagy joghurtot adok hozzá, ha nem állna egybe a tészta, ezt kevéske lisszttel segítem elő.
3. Az összedagasztott tésztát lefedem, és minimum letakarva 30 percig kellni hagyom (kb. a duplájára fog megkelni).
4. A megkelt tésztát nyújtódeszkára öntöm, majd elosztom hat egyforma részre. Mindegyik részből bucit formálok, amelyet sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek. A bucikat egymástól minél távolabb helyezem, mivel kelleni fog a hely a további kelés miatt.
5. Még 10 percre letakarom, és kellni hagyom.
6. A tojást felverem, majd megkenem vele a bucik tetejét.
7. A bucik tetejére szezámmagot szórok.
8. 180 fokra előmelegített sütőben zsemlebarnára sütöm (kb. 20-30 perc).
A MEKHIVERT BURGER ÖSSZEÁLLÍTÁSA
Hozzávalók 1 burgerhez:
1 buci
1 húspogácsa
2-3 ek hamburgerszósz
izlés szerinti mértékben mustár, ketchup, majonéz
2-3 vékony szelet csemegeuborka
1-2 vékony szelet paradicsom
1 szelet trappista sajt,
1 salátalevél
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése