Pizza 23 cm

Fotó: Ilyésné Szepesi Katalin

Hozzávalók egy 23 cm-es pizzához:

A tésztához (ez az adag 1 pizzához elég):

188 gr liszt + 1 ek liszt
1 csapott tk só
1 ek olaj
150 gr langyos víz
18 gr élesztő (kocka egy harmada)
1 csapott evőkanál cukor

A szószhoz (ez az adag kb két pizzához elég):
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 ek ketchup
10 ek sűrített paradicsom
1 kk étolaj
1/2 kk só
1/2 kk bors
1 kk oregánó

Az elkészítés menete:

A tészta elkészítése:

1. Nagy, dagasztásra alkalmas tálba öntöm a vizet. A langyos vízhez hozzáadom a cukrot és az egy evőkanál lisztet, és beletördelem az élesztőt. Letakarom konyha ruhával, és várok pár percet ameddig felfut.

2. Hozzáadom a 188 gr lisztet és az 1 ek étolajat, majd 2-3 percet lisztezett kézzel dagasztom.

3. Megsózom, majd még kb megint 2-3 percig dagasztom.

4. Lefedem konyha ruhával, és kb. 20 percet hagyom kelni.

A szósz elkészítése:

1. Felaprítom a vöröshagymát és a fokhagymát, és az étolajon megdinsztelem.

2. Egy kisebb tálba kimérem a ketchupot és a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, oregánózom, majd hozzáadom a dinsztelődő hagymához, és kevergetsés mellett alacsony lángon 1-2 percet összefőzöm.

3. Turmixgépbe átöntöm a szószt és összeturmixolom.

Aa sütés menete:

1. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom kerek alakra, vékonyra.

2. A pizzasütő formát kibélelem sütőpapírral, és beleteszem a tészát, alakra igazítom.

3. A tészta tetejére rákenem a szószt, majd a feltét kellékeit esztétikusan elrendezem rajta.

4 A sütőt 240-250 fokra előmelegítem. Gázsütő esetén egy kisebb lábas vizet helyezek a sütő aljára, a rácsot, amin pedig sütni fogom, középre helyezem.

6. A pizzát beteszem sülni. 240-250 fokon kb. 30


percet sütöm. Villával ellenőrzöm, hogy a tészta megpuhult-e, nem-e nyers.

Jó étvágyat! 

Megjegyzések