Fotó: Ilyésné Szepesi Katalin
Hozzávalók egy 23 cm-es pizzához:
A tésztához (ez az adag 1 pizzához elég):
188 gr liszt + 1 ek liszt
1 csapott tk só
1 ek olaj
150 gr langyos víz
18 gr élesztő (kocka egy harmada)
1 csapott evőkanál cukor
A szószhoz (ez az adag kb két pizzához elég):
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 ek ketchup
10 ek sűrített paradicsom
1 kk étolaj
1/2 kk só
1/2 kk bors
1 kk oregánó
Az elkészítés menete:
A tészta elkészítése:
1. Nagy, dagasztásra alkalmas tálba öntöm a vizet. A langyos vízhez hozzáadom a cukrot és az egy evőkanál lisztet, és beletördelem az élesztőt. Letakarom konyha ruhával, és várok pár percet ameddig felfut.
2. Hozzáadom a 188 gr lisztet és az 1 ek étolajat, majd 2-3 percet lisztezett kézzel dagasztom.
3. Megsózom, majd még kb megint 2-3 percig dagasztom.
4. Lefedem konyha ruhával, és kb. 20 percet hagyom kelni.
A szósz elkészítése:
1. Felaprítom a vöröshagymát és a fokhagymát, és az étolajon megdinsztelem.
2. Egy kisebb tálba kimérem a ketchupot és a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, oregánózom, majd hozzáadom a dinsztelődő hagymához, és kevergetsés mellett alacsony lángon 1-2 percet összefőzöm.
3. Turmixgépbe átöntöm a szószt és összeturmixolom.
Aa sütés menete:
1. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom kerek alakra, vékonyra.
2. A pizzasütő formát kibélelem sütőpapírral, és beleteszem a tészát, alakra igazítom.
3. A tészta tetejére rákenem a szószt, majd a feltét kellékeit esztétikusan elrendezem rajta.
4 A sütőt 240-250 fokra előmelegítem. Gázsütő esetén egy kisebb lábas vizet helyezek a sütő aljára, a rácsot, amin pedig sütni fogom, középre helyezem.
6. A pizzát beteszem sülni. 240-250 fokon kb. 30
percet sütöm. Villával ellenőrzöm, hogy a tészta megpuhult-e, nem-e nyers.
A tésztához (ez az adag 1 pizzához elég):
188 gr liszt + 1 ek liszt
1 csapott tk só
1 ek olaj
150 gr langyos víz
18 gr élesztő (kocka egy harmada)
1 csapott evőkanál cukor
A szószhoz (ez az adag kb két pizzához elég):
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 ek ketchup
10 ek sűrített paradicsom
1 kk étolaj
1/2 kk só
1/2 kk bors
1 kk oregánó
Az elkészítés menete:
A tészta elkészítése:
1. Nagy, dagasztásra alkalmas tálba öntöm a vizet. A langyos vízhez hozzáadom a cukrot és az egy evőkanál lisztet, és beletördelem az élesztőt. Letakarom konyha ruhával, és várok pár percet ameddig felfut.
2. Hozzáadom a 188 gr lisztet és az 1 ek étolajat, majd 2-3 percet lisztezett kézzel dagasztom.
3. Megsózom, majd még kb megint 2-3 percig dagasztom.
4. Lefedem konyha ruhával, és kb. 20 percet hagyom kelni.
A szósz elkészítése:
1. Felaprítom a vöröshagymát és a fokhagymát, és az étolajon megdinsztelem.
2. Egy kisebb tálba kimérem a ketchupot és a sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, oregánózom, majd hozzáadom a dinsztelődő hagymához, és kevergetsés mellett alacsony lángon 1-2 percet összefőzöm.
3. Turmixgépbe átöntöm a szószt és összeturmixolom.
Aa sütés menete:
1. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtom kerek alakra, vékonyra.
2. A pizzasütő formát kibélelem sütőpapírral, és beleteszem a tészát, alakra igazítom.
3. A tészta tetejére rákenem a szószt, majd a feltét kellékeit esztétikusan elrendezem rajta.
4 A sütőt 240-250 fokra előmelegítem. Gázsütő esetén egy kisebb lábas vizet helyezek a sütő aljára, a rácsot, amin pedig sütni fogom, középre helyezem.
6. A pizzát beteszem sülni. 240-250 fokon kb. 30
percet sütöm. Villával ellenőrzöm, hogy a tészta megpuhult-e, nem-e nyers.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése