Bakonyi sertésszelet

 Hozzávalók 6 személyre:

800 gr sertéskaraj
500 gr csiperke gomba (opcionális, elhagyható)
1 ek sertészsír

bors
2 ek liszt
1 nagy fej (120 gr) vöröshagyma
2 db paradicsom (kb. 150 gr)
1 db tv paprika (kb. 120 gr)
2 kk pirospaprika
500 ml víz
1 kk majoranna
175 gr tejföl

1. A sertéskarajt centis vastagságú szeletekre vágom, kiklopfolom, mind a két oldalát a szeleteknek sózom és borsozom, majd megforgatom őket a 2 kanál lisztben (a lisztet nem öntöm ki, mert később még kelleni fog, továbbá ha fagyasztott volt a hús, a levét is félre rakom, mert az is kelleni fog)

2. Felkockázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. 

3. A gombát felszeletelem, majd fedővel is rendelkező serpenyőt felhevítem, és amikor már gőzölög, a gombát megpirítom benne. Ha kész, kiveszem belőle a gombát, és elteszem tálalásig. Nem mindenki szereti, ezért nem fogom bele tenni a hús mellé.

4. Zsírt rakok a serpenyőbe, és gyorsan átsütöm a hússzeletek mind a két odlalát (kb. 1 perc/oldal), majd a húst félreteszem. 

5. Ha volt fagyasztás miatti húslevem (ld. 1-es pont), akkor azt beleöntöm a serpenyőbe, ha nem, akkor még kicsi zsiradékot teszek a serpenyőbe. Ezen meegdinsztelem a vöröshagymát, majd hozzáadom a paprikát és a paradicsomot. 

6. Fűszerezek piropaprikával, sóval, borssal, majorannával, majd összekeverem, és felöntöm 200 ml vízzel.

7. Belerakom a hússzeleteket (ha kell félbe vágom őket, hogy elférjenek), és addig főzöm alacsony lángon, ameddig meg nem puhulnak.

8. A liszthez hozzáadom a tejfölt, valamint 2-3 ek levet hús alól, és csomómentesre elkeverem, majd rottyanásig főzöm.

Rizzsel, tésztával tálalom, igény szerint mehet hozzá a pirított gomba is.

Jó étvágyat!



Megjegyzések