3 db alsó csrike comb
3 db felső csirke comb
300 gr vargánya
70 gr (1 kis fej) vöröshagyma
200 ml főzőtejszín
1,5 tányér jázmin rizs
4,5 tányér víz
1-1 ek zsír a sütéshez
1/2 kk bors
1 kk só rizshez, 1 kk só a gombához, 1 kk só a csirkéhez
1 kk oregánó
3 kk magyaros fűszerkeverék (elkészítési módja itt)
Elkészítési idő: 90 perc:
0. Előmelegítem a sütötőt 200 fokon.
1. Megmosom a csirkecombokat, majd kiolajozok egy magasabb falú tepsit.
2. A combokra egyenként 1/3 kk sót, 1 kk magyaros fűszerkevéreket szórok, majd alaposan átdörzsölöm rajtuk a fűszerezést.
3. A combokat a tepsibe teszem, lefedem celofánnal. 200 fokon celofán alatt 1 órát sütöm. Amíg sül a csirke a celfon alatt elkészítem a mártást.
a. A vöröshagymát megtisztítom, felkockázom.
b. A gombát megtisztítom, apróra vágom
c. magas falú serpenyő aljára zsírt rakok, megolvasztom, majd megdinsztelem üvegesre a vöröshagymát.
d. Hozzáadom a gombát, majd sózom, borsozom, oregánózom, alaposan elkeverem, és puhulásig fedő alatt párolom.
e. Ráöntöm a tejszínt, majd összeforralom.
4. Egy óra elteltével a sülő csirkéről leveszem a celofánt, és még immáron celofán nélkül visszateszem a sütőbe, és pirulásig sütöm (kb. 15 - 20 perc). Ezalatt megfőzöm a rizst:
a. Lábas aljában felolvasztok 1 ek zsírt.
b. A zsiradékban megpirítom a rizst, majd felöntöm a vízzel, és puhára párolom.
Savanyú uborkával, korsó sörrel tálalom. A rizst ízesíthetem akár egy kis curryvel és borssal is. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése