Fahéjas cukros töltött fánk

 Hozzávalók kb. 15 db fánkhoz:

1 kg liszt
2 db tojás
125 gr margarin
800 ml tej
90 gr élesztő
3 ek cukor
1 tk só
3 ek porcukor
2 tk fahéj
15 kanál lekvár
3-4 evőkanál rétesliszt
500 ml étolaj

Elkészítési idő: kb. 120 perc.

1. A 800 ml tejet meglangyítom, majd a dagasztásra alkalmas edénybe 200 ml-t beleöntök. Hozzáadok 1 evókanál cukrot és beledörzsölöm az élesztőt. Letakarom, hagyom felfutni.

2. Beleöntöm a lisztet, hozzáadom felolvasztva a margarint, felütve a tojást, mehet bele a maradék 2 evőkanál cukor és a só is. Dagasztás közben hozzáadagolom a maradék tejet (amennyi szükséges belőle), és egy könnyed, enyhén ragadó tésztát dagasztok belőle, amit 1 órán keresztül hagyok kelni takarás alatt.

3. Rétesliszttel szórt nyújtódeszkára öntöm a tésztát, elegyengetem, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom.

4. Lábosba étolajat öntök, felforralom, majd a fánkgombócokat mérettől függően kettesével vagy hármasával kisütöm. Alacsony lángot használok, percenként megforgatom. Gázon kb. 4 perc. Két forgatás közötta lábast fontos lefedni.

5. Tányérba öntöm a porcukrot, összekavarom a fahéjjal és megforgatom benne a fánkokat.

6. Habnyomóba kanalazom a lekvárt. Lyukat vájok a fánkokba és belenyomom a lekvárt.

Jó étvágyat!

Megjegyzések