Fatörzs kifli



 Hozzávalók 8 db kiflihez:

400 gr búzaliszt
pár szóráshoz elég rétesliszt
200 ml tej
25 gr élesztő
3 ek étolaj
2 db tojás
2 kk só
2 ek keserű kakaópor
60 gr kristálycukor+1 kk kristálycukor
100 ml víz

Elkészítési idő: kb. 140 perc

1. A tejet meglangyítom, beleöntöm a dagasztásra alkalmas tálba, majd beletördelem az élesztót, és hozzáadom az 1 kk cukrot. Pár percig konharuha alatt hagyom felfutni.

2. A felfutott élesztőhöz adom a búzalisztet, az étolajat, 1 db feltört tojást, a sót, a 60 gr kristálycukrot, és az egészet tésztává dagasztom, addig, ameddig le nem válik az edény oldalától (kézzel kb. 5-6 perc).

3. A tészta felét átteszem egy másik, dagasztásra alkalmas tálba. 

4. A kakaót elkeverem a vízzel, úgy hogy kissé krémes, de csomómentes állaga legyen, és hozzáadom az eggyik tésztához, amelyet ismételten megdagasztok, úgy, hogy teljesen barna színe legyen.

5. Mind a világos, mind a barna tésztát lefedem konyharuhával és meleg helyen 1 órán keresztül a duplájukra kelesztem.

6. Rétesliszttel szórt nyújtólapra teszem a barna tésztát, és elosztom nyolc részre. Mind a nyolc részból gombócot formálok.

7. A világos tésztát is kiveszem, elosztom nyolc részre, gombócot formálok belőlük, majd ráteszem a őket a barna gombócokra.

8. Vékonyra, ovális alakra egyenként kinyújtom őket (ügyelek arra, hogy a barna tészta legyen alul) , majd feltekerem őket kifli alakra, megformálom a csücskeiket, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket.. Letakarom konyharuhával. Megkezdem a sütő előmelegítését 180 fokra, és közben kb. 30 percig hagyom még kellni a kifliket, konyharuhával letakarva,

9. A megkelt kiflik lekenéséhez felverek egy tojást, majd miután 3-4 helyen bevagdaltam őket, és lekentem tetejüket tojással, berakom a tepsit a sütőbe, és barnulásig sütöm (ez nálam kb. 30 perc volt).

Porcukorral szórtan, lekvárral tálalom.

Megjegyzések