Hot-dog

 


Hozzávalók 10 db hot-doghoz:

500 gr liszt
2 marok rétesliszt a nyújtáshoz
200 ml tej
25 gr élesztő
1 kk cukor
2 kk só
150 ml joghurt
50 gr étolaj
10 kk mustár
10 kk ketchup
10 kk majonéz
1 db tojás
10 kk szezámmag

Elkészítési idő: kb. 90 perc

1. A tejet dagasztásra alkalmas tálba teszem, kicsit meglangyítom, majd hozzáadom a cukrot és beletördelem az élesztőt. Letakarom konyharuhával, pár percet hagyom felfutni.

2. A joghurtot kicsit megmelegítem, majd hozzáadom az élesztős tejhez a liszt és az étolaj társaságában.

3. 5 percet dagasztom az így kapott tésztát. Hozzáadom a sót, majd újabb 5 percet dagasztom. Akkor lesz megfelelő a tészta, ha felvette az összes lisztet és nem tapad hozzá a dagasztó tálhoz.

4. 30 percet hagyom kelni.

5. Réteslisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, majd felosztom 5 egyenlő részre. A tésztarészeket egyenként téglalap alakúra kinyújtom, majd a velem átellenes oldalról, merőlegesen az átlóra, szorosan feltekerem. Az így kapott kifli formákat ketté vágom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A vágással átellenes oldalukon a tésztát kézzel finoman összenyomom, "lezárom". Mivel ez félkifli lesz, a vágásnál nem nyomkodom össze a tésztát (később ott töltöm be a virslit)

6. Megkezdem a sütő előmelegítését 250 fokra. A sütő fölé teszem a tepsit, hogy a hője segíthesse a második kelesztést, majd letakarom tepsit konyharuhával. 

7. Ismét kelesztem 30 percig.

8. Felverem a tojást, és lekenem vele a kiflik tetejét és oldalát. Minden egyes kiflire szórok 1-1 kiskanál szezámmagot, majd beteszem a tepsit a sütőbe. Addig sütöm, ameddig a képen látható barna színt fel nem veszik a hot-dog kiflik (ez nálam kb. 30 perc).

9. Amint kihültek a kiflik, ott ahol korábban kettévágtam, fakanállal lyukat vályok a hot-dog tölteléknek.

10. Mindegyik kiflibe 1-1 kk musttárt, ketchupot, majonézt töltök.

11. Megőfözöm a virsliket, majd azokat is beleteszem a hot-dogba.

Jó étvágyat!


Megjegyzések