Virslis rétes (glutén mentesen)

 Hozzávalók kb 6 szelet (2 rúd) elkészítéséhez:

a tésztához:

170 gr rizsliszt 
110 gr tejföl
1 db tojás
20 gr víz
2 csipet só
1 db tojás a kenéshez

a rántáshoz:

100 gr rizsliszt
100 gr sertészsír

a töltelékhez:

8 db virsli
100 gr reszelt sajt
mustár,
ketchup,
majonéz
pirított hagyma

Elkészítési idő: 80 perc

1. Elkészítem először a rántást: a zsírt felolvasztom, majd csomómentesre keverem benne a lisztet. Félre teszem kihülni.

2. Összeállítom egy edénybe a tésztát: a tészta hozzávalóit beleteszem, majd alaposan összegyúrom. Fóliába csomagolom, és 20 percre berakom a hűtőbe, addig előkészítem a töltelék kellékeit (lepirítom a hagymát, lereszelem a sajtot).

3. Megkezdem a sütő előmelegítését 190 fokra. A tésztát kiveszem a hűtőből, majd rizslisztes deszkán négyszög alagzatra, a lehető legvékonyabbra kinyújtom. Bekenem a rántással, majd szorosan feltekerem a hosszabbik oldal mentén.

4. A kapott rudat félbe vágom. 

5. Mind a két felével külön-külön foglalkozom a tepsibe helyezésig: ismételten kinyújtom a tésztát, szintén az a cél, hogy nagyon vékony legyen, és négyzet alakú. A közepét lekenem majonézzel, 3 virslinyi szélességben. Ráteszek 3 virslit egymás mellé, a negyediket elharmadolom, és úgy rakom a 3 virslihez, hogy legyen hely felhajtani a tészta két végét (azaz lesz 3 oszlop virslim, oszloponként 1 normál és egy egyharamdnyi). A virslik közé ketchupot nyomok, a tetejére reszelt sajtot szórok. 

6. A nem majonézes tésztarészeket lekenem a felvert tojással (figyeljünk, hogy maradjon a tetejére is majd), ezt követően mind a négy oldalról felhajtom a tésztát virslik tetejére. Lekenem tojással.

7. Sütőpapírba helyezett tepsibe rakom a rudakat, és 190 fokon sütöm világosbarnára (kb. 30-40 perc).

Jó étvágyat!


Megjegyzések