Zsiványpecsenye

 


Hozzávalók 6 személyre:

3 ek mustár
1 kk bors
1 kk só a hagymára
(ha nem sós a szalonna, akkor 0,5 kk só a hússzeletetkre)
víz
1 ek étolaj
1 kk olívaolaj
1 kg csirkemell
3 fej vöröshagyma (kb. 210 gr)
500 gr kolozsvári szalonna
0,5 kk házi vegeta/hússzelet
200 gr búzaliszt
0,5 kk pirospaprika/hússzelet

Elkészítési idő: kb. 90 perc

0. Előző napon a csirkemell filét 5 mm vasatagságúra kloppfolom. Egy nagy tálba teszek 1 pohár vizet, bele az étolajat, a borsot és mustárt. Összekeverem, majd beleteszem a kikloppfolt hússzeleteket. Ha még szükséges, felöntöm vízzel, úgy, hogy az a hússzeleteket teljesen elfedje. Ebben pácolom hűtőbe helyezve a következő napi sütésig.

1. Apróra vágom a hagymát, felkockázom a kolozsvári szalonnát. Megkezdem a sütő előmelegítését 250 fokra.

2. Lábasba olívaolajat teszek, majd belerakom a hagymát, megsózom, majd alacsony lángon, rövid ideig fonnyasztom. Hozzáadom a szalonnát, és éppen hogycsak felforrósítom, és leveszem a lángot. TIPP: ha köretnek petrezselymes burgonyát szeretnénk készíteni, akkor a lábasban megmaradó olívaolajon megfonnyaszthatjuk hozzá a petrezselymet, így az előzőleg benne lévő hagyma és szalonna enyhe kellemes ízt ad a köretnek.

3. A páclevet átöntöm a húsról a tepsibe.

4. Egy tányérba teszem a lisztet. Bele teszek 1 szelet húst, de nem forgatom meg, mert csak az allja kell, hogy lisztes legyen, amely majd megakadályozza a hús odasülését a tepsihez. A tetejére szórom a vegetát, és ha nem sós nagyon a szalonna, amit használunk, akkor sózom is a húst, majd beleteszem a tepsibe. Ezt mindegyik hússzelettel megcsinálom.

5. A tepsiben lévő szeletek tetejére kiadagolom a szalonnát és a hagymát, majd a tepsit lefedem fóliával és 1 órán át sütöm. 30 perc elteltével amennyiben szükséges, vizzel meglocsolom a husokat.

6. Leszedem a fóliát, és a húsokat megszórom pirospaprikával, és még 5 percre visszateszem a sütőbe, de figyelek, nehogy megfeketedjen a pirospaprika.

Köretnek petrezselymes burgonyát, savanyúságnak paradicsomsalátát ajánlok hozzá.

Jó étvágyat!

Megjegyzések