Baracklekváros gombóc


 Hozzávalók 9 db gombóc tésztájához:

200 gr burgonya
100 gr rétesliszt + 1 marok a nyújtódeszka szórásához
10 gr zsír
1 db kicsi tojás
1 kk só

Hozzávalók az ízesítéshez:

9 kk baracklekvár
1/2 ek zsír
30 gr zsemlemorzsa
izlés szerint porcukor

Elkészítési idő: kb 45 perc

1. A krumplit megtisztítom, majd felkockázom, és sós vízben puhára főzöm. 

2. A vizet leszűröm, hogy csak a krumpli maradjon a lábosban. Hozzáadom a 10 gr zsírt, és így együttesen krumplinyomó segítségével megtöröm, és félre teszem hülni.

3. Ameddig hül a krumpli, addig a 1/2 evőkanál zsírt megolvasztom egy másik lábosban, és hozzáadom a zsemlemorzsátm anelyet alacsony lángon megpirírtok. 

4. A tört krumplit, a réteslisztet, és a felvert tojást összekverem, megsózom, majd összegyúrom tésztává, végül téglalap alakúra kinyújtom lisztezett deszkán, és  kisebb téglalapra osztom fel. 

5. A téglalapok közepére 1-1 kiskanál lekvárt teszek, majd batyut formálok: felhajtom a töltelék fölé a téglalap sarkait, és összeillesztem őket. Végül gombócot formálok belőlük.

6. A gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzöm öket, ameddig fel nem jönnek a víz színére.

7. Kiveszem a lábasból és meghempergetem őket a pirított morzsában. Tetejükre porcukrot szórok.

Jó étvágyat!

Megjegyzések