Hozzávalók 9 db gombóc tésztájához:
200 gr burgonya
100 gr rétesliszt + 1 marok a nyújtódeszka szórásához
10 gr zsír
1 db kicsi tojás
1 kk só
Hozzávalók az ízesítéshez:
9 kk baracklekvár
1/2 ek zsír
30 gr zsemlemorzsa
izlés szerint porcukor
Elkészítési idő: kb 45 perc
1. A krumplit megtisztítom, majd felkockázom, és sós vízben puhára főzöm.
2. A vizet leszűröm, hogy csak a krumpli maradjon a lábosban. Hozzáadom a 10 gr zsírt, és így együttesen krumplinyomó segítségével megtöröm, és félre teszem hülni.
3. Ameddig hül a krumpli, addig a 1/2 evőkanál zsírt megolvasztom egy másik lábosban, és hozzáadom a zsemlemorzsátm anelyet alacsony lángon megpirírtok.
4. A tört krumplit, a réteslisztet, és a felvert tojást összekverem, megsózom, majd összegyúrom tésztává, végül téglalap alakúra kinyújtom lisztezett deszkán, és kisebb téglalapra osztom fel.
5. A téglalapok közepére 1-1 kiskanál lekvárt teszek, majd batyut formálok: felhajtom a töltelék fölé a téglalap sarkait, és összeillesztem őket. Végül gombócot formálok belőlük.
6. A gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, és addig főzöm öket, ameddig fel nem jönnek a víz színére.
7. Kiveszem a lábasból és meghempergetem őket a pirított morzsában. Tetejükre porcukrot szórok.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése