Madártej

 


Hozzávalók kb. 8 adag madártejhez:

8 db tojás
3 ek porcukor
3 ek kristálycukor
2 l tej
3 cs vaniliáscukor
1 rúd vanília
1 kk citromlé

Elkészítési idő  2 perc + 30 perc + 2-3 óra. Előzetes előkészítést, és ütóhűtést igényel!

0. Egy órával a művelet előtt a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztom. Nagyon fotos, hogy a fehérjéhez ne menjen semmenyi sárgája, tojáshéj ne legyen benne, továbbá a héj kivételéhez kézzel ne nyúljunk bele, valamint a sodó előállítása folyamán lehetőleg fém edényt használjunk. Az így elválasztott tojásokat hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten egy órát.

1. Fehérjét felverem, ameddig nem lesz enyhén buborékos és teljesen fehér. 

2. Hozzáadom a kristálycukrot és az ecetet, majd kemény habbá verem (ne essen ki az edényből, ha megfordítom).

3. 1 liter tejet öntök a lábasba, hozzáadom a vanília rúdból kikapart magvakat, és közepes lángon melegítem.

4. Amikor felforrt a tej, a habot 2 kanál segítségével a meleg tejbe szaggatom. Fontos, hogy alacsonyra veszem a lángot, és az így kapott sodókat oldalanként kb. 2 percig puhítom, majd jénai tálba rakom.

5. Amint minden sodó elkészült, a lábasban lévő tejhez a következő liter tejet is hozzáöntöm, és lassú lángon melegítem.

6. Amíg melegszik a tej, addig felverem a tojássárgáját is. A hőkiegyenlítődés érdekében adok hozzá a lábasban lévő tejből 4-5 evőkanállal, majd beleteszem a porcukrot, és összekeverem. 

7. A tojássárgájából készült enyhe habot hozzáadom a lábasban melegedő tejhez, és addig főzöm, ameddig egy kissé nem kezd besűrűsödni.

8. Kicsit hagyom hülni, majd ráöntöm a sodókra, majd ha már lehetséges (visszahült valamennyire), beteszem a hűtőbe.

+TIPP: Pár óra hülés után tálalom. A tetejére lehet szórni színes apró cukorkákat, de a kakaó vagy a fahéj, esetleg a csokireszelék is jól mutat rajta.

+TIPP, ha nem jött volna elsőre össze a fehérjéből a kemény hab:

- a keményhab előállításához remek tippek olvashatóak itt. Nézzük meg, mit rontottunk el: https://www.mindmegette.hu/igy-lesz-tokeletes-a-tojashab-felveres-tojas-tojasfeherje-tippek-52287/

- ne adjuk fel, és a fenti linken lévő szempontok szerint próbáljuk újra. A félresikerült habot ne dobjuk ki: az újonnan felvert tojások sárgájára úgy sem lesz szükségünk, azzal öntsük össze, majd süssünk belőle rántottát! :)

Jó étvágyat!

Megjegyzések