Húsgombóc:
450 g darált sertéshús
0.6 ek só
fekete bors ízlés szerint
0.6 kávéskanál őrölt fűszerkömény
0.6 ek fűszerpaprika
72 g rizs ("A" rizs )
1.2 db tojás
Paradicsommártás
54 g sertészsír
54 g finomliszt
24 dkg passzírozott paradicsom (üveges sűrített paradicsom)
0.9 l víz
0.6 kávéskanál só
30 g cukor
Elkészítés
Húsgombóc
Egy lábasba teszünk fel vizet melegedni.
A darált húst és a többi hozzávalót egy tálban összekavarjuk, összegyúrjuk.
Kb. 50 g-os kis gombócokat készítünk (nekem 10 db lesz ebből a mennyiségből). Majd beletesszük a forrásban lévő vízbe és megfőzzük.
Paradicsommártás
Amíg a gombócok főnek, addig elkészítjük a paradicsommártást is.
A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Apránként felöntjük 4,5 dl hideg vízzel, majd a sűrített paradicsomot is felhígítjuk a víz másik felével, és hozzáöntjük a már felhígított rántáshoz.
Teszünk bele sót, és forralásig főzzük.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a cukrot is, és még kb. 10 percig főzzük.
Ez idő alatt a gombócok is megfőttek, szűrőkanállal belerakosgatjuk a paradicsommártásba, és további 5-10 percig, lassú tűzön készre főzzük. Főzés után fél-1 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése