Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók 3 személyre:

Húsgombóc:

450 g darált sertéshús

0.6 ek só 

fekete bors ízlés szerint 

0.6 kávéskanál őrölt fűszerkömény 

0.6 ek fűszerpaprika 

72 g rizs ("A" rizs )

1.2 db tojás 

Paradicsommártás

54 g sertészsír

54 g finomliszt

24 dkg passzírozott paradicsom (üveges sűrített paradicsom)

0.9 l víz

0.6 kávéskanál só

30 g cukor 

Elkészítés

Húsgombóc

Egy lábasba teszünk fel vizet melegedni.

A darált húst és a többi hozzávalót egy tálban összekavarjuk, összegyúrjuk.

Kb. 50 g-os kis gombócokat készítünk (nekem 10 db lesz ebből a mennyiségből). Majd beletesszük a forrásban lévő vízbe és megfőzzük.

Paradicsommártás

Amíg a gombócok főnek, addig elkészítjük a paradicsommártást is.

A zsírból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Apránként felöntjük 4,5 dl hideg vízzel, majd a  sűrített paradicsomot is felhígítjuk a víz másik felével, és hozzáöntjük a már felhígított rántáshoz.

Teszünk bele sót, és forralásig főzzük.

Amikor felforrt, hozzáadjuk a cukrot is, és még kb. 10 percig főzzük.

Ez idő alatt a gombócok is megfőttek, szűrőkanállal belerakosgatjuk a paradicsommártásba, és további 5-10 percig, lassú tűzön készre főzzük. Főzés után fél-1 órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Jó étvágyat!

Megjegyzések