Hozzávalók 16 db sörkiflihez:
1000 gr búuzaliszt
2-3 marék búza rétesliszt
50 gr élesztő
2 kk só
200 ml étolaj
1 db tojás
300 ml + 200 ml tej
100 gr + 1 ek cukor
1 db tojás
6 db virsli
9 db lapos szeletelt trappista sajt
16 marok szezámmag
Elkészítési idő 2 óra.
1. A 200 ml tejet meglangyítom, majd a dagasztásra alkalmas tálba teszem. belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáadok 1 evőkanál cukrot, és 4-5 percet hagyom konyaruhával lefedetten felfutni.
2. Amint felfutott az élesztő, hozzáadom az étolajat a maradék tejet és cukrot,, rászitálom a búzalisztet, majd megsózom.
3. A tojásnak külön veszem a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét elteszem kesőbbre, a kenéshez. A sárgáját hozzáadom a tésztához. Alaposan összedagasztom, amíg egy kellemes, ragacsos, de az edény falától leváló tésztát nem kapok.
4. Hagyom kelni meleg helyen a tésztát 1 órán át. Kb. a duplájára fog megkelni.
5. Rétesliszttel beszórom a nyújtodeszkát, a nyújtót és a tészta tetejét, és ráborítom a tésztát a deszkára. Kést beréteslisztezek, és elfelezem vele a tésztát, és az egyik felét fére rakom, a másikat deszkán hagyom.
6. A deszkán maradt tésztát lisztezett kézzel köralakúra formálom, majd körlap alakúra kinyújtom. A kört 8 cikkelyre felvágom belisztezett késsel.
7. Minden egyes cikkelybe beleteszek 1/2 szelet lapos sajtot, rá 1/3 virslit, ahogyan ezen a képen is látszik, és utána feltekerem.
8. A kifliket belerakom sütőpapírral bélelt tepsibe. Előveszem a tojásfehérjét és lekenem vele a kifliket. Tetejükre szezámmagot szórok (kb 1 marok/kifli). 250 fokra előmelegített sütőben barnulásig sütöm (ez nálam kb. 25-30 perc)
9. Előveszem a másik tésztát is, és a 6-os, 7-es és 8-as pontokban leírtak szerint járok el.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése