Hozzávalók 4 rúdhoz:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 db tojás
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1,5 dl tej
1 csipet só
Mákos töltelék:
50 dkg darált mák
40 dkg porcukor
2 dl tej, ha száraz a töltelék akkor tehetünk meg hozzá
1 db citrom és narancs reszelt héja
Elkészítési idő: 120 perc
1. A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, és hozzáadok 1 ek cukrot. Felfuttatom pár perc alatt.
2. Az élesztős tejhez adom a tészta összes többi hozzávalóját, kivéve a tojást.
3. Addig gyúrom, ameddig a kezemről, illetve az edényről nem válik le a tészta. Egy nem kellemes, nem ragacsos tésztát kell kapnom, amit azután 1 óra leforgása alatt a duplájára kelesztek.
4. A máktöltelék hozzávalóit összekeverem.
5. A megkelt tésztát 4 cipóra osztom, amelyeket egyenként, lisztezett deszkán vékony téglalap alakúra nyújtok. A hosszanti széleket felhajtom, lezárom a mák útját, amelyet ezt követően egyeneletesen a tésztára kenek, majd a tésztát felcsavarom. Ezt minden cipóval megcsinálom, így lesz 4 rudam.
6. A rudakat 180 fokon (nálam gázon 230 fokon) megsütöm.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése