Mákos beigli



 

Hozzávalók 4 rúdhoz:

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 db tojás
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1,5 dl tej
1 csipet só

Mákos töltelék:

50 dkg darált mák
40 dkg porcukor
2 dl tej, ha száraz a töltelék akkor tehetünk meg hozzá
1 db citrom és narancs reszelt héja

Elkészítési idő: 120 perc

1. A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, és hozzáadok 1 ek cukrot. Felfuttatom pár perc alatt.

2. Az élesztős tejhez adom a tészta összes többi hozzávalóját, kivéve a tojást.

3. Addig gyúrom, ameddig a kezemről, illetve az edényről nem válik le a tészta. Egy nem kellemes, nem ragacsos tésztát kell kapnom, amit azután 1 óra leforgása alatt a duplájára kelesztek.

4. A máktöltelék hozzávalóit összekeverem.

5. A megkelt tésztát 4 cipóra osztom, amelyeket egyenként, lisztezett deszkán vékony téglalap alakúra nyújtok. A hosszanti széleket felhajtom, lezárom a mák útját, amelyet ezt követően egyeneletesen a tésztára kenek, majd a tésztát felcsavarom. Ezt minden cipóval megcsinálom, így lesz 4 rudam. 

6. A rudakat 180 fokon (nálam gázon 230 fokon) megsütöm.

Jó étvágyat!

Megjegyzések