Mátrai gulyás leves


Hozzávalók 3 személyre:

330 gr sertés csülök, comb vagy lapocka csont nélkül
115 gr gomba
67 gr fehérrépa
100 gr sárgarépa
30 gr zellergumó
115 gr burgonya
1 fej vöröshagyma
2 db tv paprika
1 tk piros paprika
1 gerezd fokhagyma
2 ek sertés zsír
1/2 ek liszt
100 gr tejföl
1/2 ek majoranna
1 mk őrölt kömény
1 mk őrölt bors
2 db babérlevél

Elkészítési idő: 2,5 óra

1. A sertéshúst, a vöröshagymát és tv paprikát felkockázom, majd a hagymát és a paprikát 1 ek zsíron megpirítom, hozzáadok pirospaprikát, majd a gyorsan a sertéshúst is, és pár percig együtt pirítom. Felöntöm valamennyivel több vízzel, mint ami ellepi. Sózom, borsozom, és megfűszerezem köménnyel, és az így kapott pörköltöt alacsony lángon főzöm.

2. Meghámozom a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a burgonyát, majd felkockázom. A gombát vékony szeletekre vágom.

3. Egy evőkanál zsíron megpirítom a zöldségeket, majd felöntöm vízzel, sózom, borosozom, közepes lángon főzöm.

4. Amikor a zöldségek félpuhák, hozzáadom a gombát és a burgonyát, majd ezeket teljesen puhára főzöm.

5. A tejfölből és a lisztből habarást készítek a zöldségek részére, bele is teszem a zölséges lábasba.

6. A puhára főtt pörköltöt hozzáöntöm a leves zöldséges részéhez. Szükség szerint utóízesítem.

Jó étvágyat!

Megjegyzések