Tárkonyos raguleves húsgombóccal

 


Hozzávalók 3 személyre:

1 db sárgarépa
1/2 db fehérrépa
1/3 db zeller
1/3 db karalábé
1 db közepes burgonya
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
150 gr zöldborsó
1 db kelkáposztalevél
1 kk só
1/2 tk bors
1 db tyúkhúsleves kocka
1 tk tárkony
50 gr tejföl
65 gr főzőtejszín
1/2 citrom leve
1 szál zellerzöld
1 kk olívaolaj

A húsgombóchoz:
167 gr sertés darált hús
1/3 zsemle
1/3 tojás
1 dl tej az áztatáshoz
1 tk vegeta
1/2 tk bors
1 kk só
2 tk pirospaprika

Elkészítési idő: 60 perc

1. A répákat, a zellert, a karalábét és burgonyát felkockázom, a hagymákat apróra vágom, a kelkáposzta levélből kivágom a gerinceret, és a maradékot felkockázom.

2. Olívaolajat átforrósítom, majd beleteszem a hagymákat. Nem dinsztelem meg teljesen, hanem pár kavarás után hozzáadom a zöldségeket (kelkáposztalevél kivételével), és néhány percig együtt párolom.

3. Felengedem forró vízzel, és amikor forrásnak indul, sózom, borsozom és hozzáadom a húsleveskockát. Lefedem fedővel, és így főzöm 10 percig.

4. Amíg főnek a zöldségek, addig felkockázom a zsömlét, és leöntöm tejjel, és hagyom, hogy felszívja.

5. A tejjel áztatott zsömléhez adom a húsgombóc többi összetevőjét. Összekeverem, és pár percre beteszem a hűtőbe.

6. Amínt letelt a 3-as pont tíz perce, hozzáadom a kelkáposzta levelét és a zöldborsót a leveshez, és szükség szerint öntök hozzá további forró vizet.

7. Amint újra forr a leves, kiveszem a hűtőből a húskeveréket, és 6 kb. egyforma gombócot formálok belőle, és beleteszem óvatosan a levesbe, amit ekkor tárkonnyal megfűszerezek. Húsz percig főzöm tovább a levest.

8. Húsz perc elteltével összekeverem a tejszínt és tejfölt, majd belescsorgatom a levesbe, és még további  percig főzöm. 

9. Hozzáadom a citromlevet, majd elzárom a tűzhelyet, és hagyom összeérlelődni az ízeket.

Jó étvágyat! 

Megjegyzések