Hozzávalók 3 személyre:
1 db sárgarépa
1/2 db fehérrépa
1/3 db zeller
1/3 db karalábé
1 db közepes burgonya
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
150 gr zöldborsó
1 db kelkáposztalevél
1 kk só
1/2 tk bors
1 db tyúkhúsleves kocka
1 tk tárkony
50 gr tejföl
65 gr főzőtejszín
1/2 citrom leve
1 szál zellerzöld
1 kk olívaolaj
A húsgombóchoz:
167 gr sertés darált hús
1/3 zsemle
1/3 tojás
1 dl tej az áztatáshoz
1 tk vegeta
1/2 tk bors
1 kk só
2 tk pirospaprika
Elkészítési idő: 60 perc
1. A répákat, a zellert, a karalábét és burgonyát felkockázom, a hagymákat apróra vágom, a kelkáposzta levélből kivágom a gerinceret, és a maradékot felkockázom.
2. Olívaolajat átforrósítom, majd beleteszem a hagymákat. Nem dinsztelem meg teljesen, hanem pár kavarás után hozzáadom a zöldségeket (kelkáposztalevél kivételével), és néhány percig együtt párolom.
3. Felengedem forró vízzel, és amikor forrásnak indul, sózom, borsozom és hozzáadom a húsleveskockát. Lefedem fedővel, és így főzöm 10 percig.
4. Amíg főnek a zöldségek, addig felkockázom a zsömlét, és leöntöm tejjel, és hagyom, hogy felszívja.
5. A tejjel áztatott zsömléhez adom a húsgombóc többi összetevőjét. Összekeverem, és pár percre beteszem a hűtőbe.
6. Amínt letelt a 3-as pont tíz perce, hozzáadom a kelkáposzta levelét és a zöldborsót a leveshez, és szükség szerint öntök hozzá további forró vizet.
7. Amint újra forr a leves, kiveszem a hűtőből a húskeveréket, és 6 kb. egyforma gombócot formálok belőle, és beleteszem óvatosan a levesbe, amit ekkor tárkonnyal megfűszerezek. Húsz percig főzöm tovább a levest.
8. Húsz perc elteltével összekeverem a tejszínt és tejfölt, majd belescsorgatom a levesbe, és még további percig főzöm.
9. Hozzáadom a citromlevet, majd elzárom a tűzhelyet, és hagyom összeérlelődni az ízeket.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése