Amerikai hot-dog

 


Hozzávalók 10 darabhoz:

230 ml tej
120 ml víz
55 g vaj
550 g finomliszt
7 g instant élesztő
2 csapott ek cukor
2 tk só
1 db tojás + 1  tetejére
10 maréknyi szezámmag
Belsejébe: 10 db virsli, 150 gr reszelt sajt, pirított vöröshagyma, mustár, ketchup, majonéz

Elkészítési idő: 90 perc

1. Összekeverjük a tejet, a vizet és a vajat. Kb. 50-60 °C-ra felmelegítjük egy kis lábasban, vagy a mikróban.

2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a liszt felét, a cukrot, az élesztőt és a sót. Keverjük hozzá a felmelegített tejes keveréket és adjuk hozzá egy tojást. Keverjük hozzá a maradék lisztet, jól dagasszuk ki, míg el nem válik a tészta az edény falától.

3. Osszuk ketté a tésztát. Az egyik felét tegyük félre, az majd akkor kell, ha a másik felét már megsütöttök. 

4. Az elől maradt tésztarést osszuk el öt felé, és attól függően, hogy mit készítünk (hamburgert, vagy hot-dog-ot) formázzuk gömbölyű, vagy hosszúkás formákká. Helyezzük a tésztákat sütőpapírral kibélelt tepsire, olyan távolságra, hogy a kelesztés közben megdagadva is elférjenek egymás mellett.

5. Kenjük meg a tetejüket tojással és szórjuk rá a szezámmagot.

6. Meleg helyen kb. 30 percig kelesszük, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

7. Vegyük elő a félre tett tésztafelet, majd a 4-5-6 pontokat követve ezt is készítsük el. Mivel ez a tészta már kelt, ezért elegendő csak 10-15 percet keleszteni a tepsibe rakás után.

Jó étvágyat!

Megjegyzések