Borscs leves


Hozzávalók 1 személyre:
 

0.1 kg marhalábszár
0.2 közepes db sárgarépa
0.3 közepes db cékla
0.2 közepes db paradicsom
0.1 citromból nyert citromlé
3.3 dkg burgonya
0.2 kis db káposzta
0.2 közepes db vöröshagyma
0.3 gerezd fokhagyma
0.2 teáskanál petrezselyem (szárított)
0.3 db babérlevél
0.2 kk fekete bors (egész)
0.5 l víz
0.5 ek olívaolaj
0.3 ek só

Elkészítési idő: 150 perc

1. Egy nagy edénybe helyezzük a marhalábszárat, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk meg, és forraljuk fel. Közepes lángon másfél órán át főzzük a húst, közben pedig szedjük le a habját.

2. Míg a hús fő, addig olívaolajon pároljuk meg a lereszelt répát és céklát. Közben adjuk hozzá az apró kockára vágott paradicsomot, ezután pedig sózzuk, és locsoljuk meg az egészet fél citrom levével.

3. A másfél óra letelte után vegyük ki a húst, és vágjuk kis kockákra, majd rakjuk vissza a húst az edénybe. Amihez keverjük hozzá a párolt céklát és répát. Majd a kockára vágott burgonyát is öntsük a levesbe, és főzzük így 10 percig.

4. A káposztát vagy gyaluljuk le, vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra, és a 10 perc letelte után adjuk a leveshez.

5. Közben olívaolajon pároljuk meg a kockára vágott hagymát, és ezt is öntsük a leveshez a félbevágott fokhagyma-gerezdekkel együtt.

6. Utolsó lépésként fűszerezzük meg a levest a szárított petrezselyemmel, babérlevéllel és fekete borssal. Még 15-20 percig főzzük nagyon alacsony lángon.

7. Tálalásnál rakjunk joghurtot a tányér leves közepébe, és szórjuk meg frissen vágott kaporral.

Megjegyzések