Mikszáth leves (azaz palócleves Gundel módra)


 Hozzávalók 1 személyre:

75 g marhacomb (vagy báránycomb)
0.3 nagy fej vöröshagyma
1.3 ek napraforgó olaj
0.3 ek fűszerpaprika (őrölt)
0.5 dkg sűrített paradicsom
0.3 gerezd fokhagyma
0.1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
62.5 g burgonya (most újburgonyából készítettem)
62.5 g zöldbab
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
0.8 db babérlevél
0.5 evőkanál finomliszt
0.5 dl tejföl
0.3 csokor kapor (kis)
3 dl víz

Elkészítési idő: 110 perc

1. A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A meghámozott, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a paradicsompürét, az áttört fokhagymát és a köménymagot, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk.

2. Közben megtisztítjuk a burgonyát és a zöldbabot, ez utóbbit 3 cm-s darabokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk, és külön-külön lábaskában, 6-6 dl enyhén sós vízben puhára főzzük (a burgonya levébe beledobjuk a babérlevelet), főzőlevével mindkettőt a húshoz adjuk.

3. A lisztet simára eldolgozzuk a tejfölben (először a forró levesből kiveszünk a habaráshoz egy kis adagot – hőkiegyenlítést végzünk), a leveshez keverjük, szelíd tűzön 5 percig forraljuk, utánasózzuk (ha szükséges), borsozzuk. A babérlevelet kidobjuk, a kaprot finomra vágjuk, és megszórjuk vele a leves tetejét.

Megjegyzések