Szilveszteri mustáros lencsefőzelék

 


Hozávalók 1 személyre, a főzelékhez:

6.3 dkg lencse
0.4 db babérlevél
0.3 közepes fej vöröshagyma
0.5 gerezd fokhagyma
2.5 dkg lángolt kolbász (elhagyható)
0.4 l víz
só ízlés szerint
0.1 kk négyszínű bors
0.4 ek napraforgó olaj
0.5 evőkanál finomliszt (ki milyen sűrűn szereti)
43.1 g tejföl (20%-os)
0.5 ek mustár
0.8 ek cukor
0.5 dl tej (2,8 %-os)

A tálaláshoz
1 ek tejföl
1 szelet kenyér

Elkészítési idő: 75 perc


1. A lencsét kiválogatjuk, többször átmossuk tiszta vízben. Beletesszük egy nagy fazékba (kb.: 6 literes), teszünk bele két vöröshagymát (az utolsó héja rajta marad), a megpucolt fokhagymákat, babérleveleket, bőven felöntjük vízzel és feltesszük főni közepes lángon, fedő alatt.

2. Kis lábasban az olajat felhevítjük, a lisztet világos aranybarnára pirítjuk, és hagyjuk kihűlni.

3. Kis lábasba öntjük a cukrot, és a legvégéig várunk vele, hogy elkészítsük.

4. Megkóstoljuk a főzeléket, és ha (kb. 40 perc után) megkóstolva kész, beletesszük a több darabra vágott kolbászt, a sót és borsot ízlés szerint, kiszedjük a fokhagymát és a vöröshagymát belőle, főzzük még kb 10-15 percig.

5. A cukor alá gyújtunk, keverés mellett karamellizáljuk.

6. Ezalatt a tejfölt és a tejet elkeverjük simára, majd belekeverjük a mustárt, azzal is simára dolgozzuk.

7. A rántást ezzel a tejfeles-mustáros-tejes keverékkel felöntve alaposan eldolgozzuk, és sűrű szitán a tűzről levett főzelékbe öntjük, majd visszatéve a tűzre, nagy lángra véve, keverés mellett felforraljuk. Ha kész (kóstoljuk, még ízesíthetjük), beleöntjük a karamellt, (forró, ezért óvatosan) belecsurgatva a főzelékbe (vagy a rántásba magába) elkeverjük, kikapcsoljuk.

8. Tálalhatjuk tejfellel, fehér kenyérrel vagy magában.

Megjegyzések