Bakonyi betyárleves

 


Hozzávalók 1 személyre:

0.2 ek sertészsír

5 dkg sertéscomb

1.2 dkg füstölt szalonna

0.2 nagy db vöröshagyma

0.2 nagy db paradicsom

0.2 ek fűszerpaprika

0.5 közepes db sárgarépa

0.2 nagy db fehérrépa

3.3 dkg csiperkegomba

33.3 ml tejföl

0.2 csokor kapor

0.2 db tojás

1.7 dkg finomliszt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

3.3 dl víz

Elkészítési idő: 115 perc

1. A vöröshagymát finomra vágjuk, a zsírt egy nagy fazékban kiolvasztjuk, és megfuttatjuk rajta a hagymát.

2. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig keverjük. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, és 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot, elkeverjük, felöntjük kb 2 liter vízzel, és visszatesszük a tűzre.

3. Sózzuk, borsozzuk, és kis lángon kb. fél órát főzzük. Hozzáadjuk a karikára vágott gyökérzöldségeket, és újabb fél órát főzzük. Ha a víz közben túlságosan elfőne, akkor pótoljuk.

4. Ha már majdnem kész, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csiperkegombát.

5. A tojást elkeverjük egy kis sóval és a 10 deka liszttel, és csipetkét szaggatunk belőle (kezdjük el akkor, mikor a gyökérzöldeket beletesszük a levesbe, mert eltart vagy 20 percig).

6. A levesbe beletesszük a csipetkét, és pár percig főzzük. A tejfölt elkeverjük, hozzámerünk egy merőkanálnyi levest, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, ha szükséges utánafűszerezzük. Még egyet rottyantunk rajta, és elzárjuk alatta a gázt.

Megjegyzések