Sütőben sült fánk


Hozzávalók kb. 8 db fánkhoz:

Fánk

390 g finomliszt (3 bögre)

65 g porcukor (fél bögre)

20 g friss élesztő

1 dl tej (fél bögre)

5 db tojássárgája

2 ek vaj (olvasztva, hűtve)

1 kávéskanál só

Fahéjas cukros bevonat

1 bögre porcukor

fahéj ízlés szerint

2 ek vaj (olvasztott)

Elkészítési idő kb. 2,5 óra

1. A Fánk

A) Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tésztát nem kapunk.

B) Gyúrjuk a kezünk vagy egy robotgép segítségével egy 10 percig, majd tegyük egy kiolajozott edénybe, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen pihenni 1-2 órát, míg kétszeresére nem kel a tészta.

C) A már megkelt tésztát helyezzük kilisztezett felületre, és egy sodrófa, de inkább a kezünk segítségével nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm vastagra. Nem szabad túldolgozni a tésztát! Csak egyszerűen lapogassuk el a kezünkkel, vagy egy egyszerű mozdulattal nyújtsuk ki.

D) Szaggassunk kb. 8 cm széles korongokat, majd vágjuk ki a közepüket egy kisebb formával (kb. 2-3 cm). Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire, akkora távolságra, hogy legyen helyük kicsit kelni, majd takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább egy jó negyed órát.

E) Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a fánkokat 8-10 percig, vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

2. (Fahéjas) cukros bevonat

A) Keverjük össze a porcukrot annyi fahéjjal, amennyivel jónak gondoljuk. Nálunk nem mindenki szereti a fahéjat, ezért én kihagyom belőle.

B) Miután megsültek, hagyjuk pihenni a fánkokat pár percig. Közben olvasszuk fel a vajat, majd kenjünk meg őket, és forgassuk a (fahéjas) cukorba.


Megjegyzések