Csokis mákos

 Hozzávalók:

Tészta I.:

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj (margarinnal helyettesíthető)

10 dkg porcukor

2 db tojássárgája

0.5 csomag sütőpor

2 ek tej (vagy amennyivel könnyen nyújtható tésztát kapunk)

5 ek sárgabaracklekvár


Tészta II. (avagy töltelék):

20 dkg mák (darált)

20 dkg porcukor (vagy ugyanennyi édesítő - xilit, eritrol, stb.)

14 dkg finomliszt

0.5 csomag sütőpor

10 dkg vaj

2 dl tej

2 db tojásfehérje (habbá verve)


Máz:

20 dkg porcukor

2 dkg cukrozatlan kakaópor

5 dkg vaj

2 ek tej

Elkészítés

Tészta I.

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órán át hideg helyen pihentetjük.

2. Majd kinyújtjuk, és kivajazott, kilisztezett tepsibe terítjük. Villával megszurkáljuk, baracklekvárral megkenjük.


Tészta II

1. A felső réteghez a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mákot, a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, és végül a két tojás keményre vert habját.

2. A mákos réteget elterítjük a lekvárral bekent tésztán, és kb. 40 percen át közepes tűznél készre sütjük.

Máz:

1. Ha kész és kihűlt, a máz hozzávalóit gőz felett összefőzzük, és a mákos töltelékre kenjük.

Megjegyzések