Hentes tokány

Hozzávalók 3 személyre: 

0.6 ek sertészsír

6 dkg füstölt szalonna

0.6 nagy db vöröshagyma

2.4 gerezd fokhagyma

42 dkg sertéscomb (lehet tarja vagy lapocka is)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

84 g sűrített paradicsom

3.6 dl alaplé (vagy víz)

7.2 közepes db csemegeuborka

Elkészítési idő 85 perc:

1 A vörös- és fokhagymát finomra vágjuk, a szalonnát és a sertéscombot felcsíkozzuk (tokányra vágjuk).

2. Egy mélyebb, nagyobb serpenyőben vagy lábasban felolvasztjuk a sertészsírt, majd beletesszük a szalonnát, és kiolvasztjuk belőle a zsírt. Nem kell ropogósra sütni!

3. Hozzáadjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még 1-2 percig főzzük. Mehet bele a hús, fehéredésig keverjük, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük 3 dl alaplével, és lefedve jó fél órát főzzük közepes lángon.

4. Ha letelt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és felöntjük még 1,5 dl alaplével. Lefedve tovább rotyogtatjuk még egy fél órát.

5. Az uborkát is vékony kis csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a raguhoz. Ha szükséges, adunk hozzá még egy pici alaplevet, ez attól is függ, hogy bővebb vagy szűkebb szafttal szeretjük. Ha harsanósan szeretjük az uborkát, akkor még 5-10, ha puhán, akkor még 20 percig főzzük az egészet.

Megjegyzések