Dupla citromos torta

 Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:

Az aljához:

10 dkg finomliszt

2 ek porcukor

1 csipet só

2 citromból nyert citromhéj

6 ek vaj (sótlan, hűtve, kicsi kockákba vágva)

A tetejéhez:

3 db tojás

10 dkg cukor

1 citromból nyert citromlé

4 dkg finomliszt (2 ek, átszitálva)

2 csapott ek porcukor (a torta tetejére, szitálva)

Elkészítési idő kb. 60 perc

Az alja:

1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet porcukorral, sóval és citromhéjjal. A vajat villával nyomkodjuk bele a keverékbe, hogy minél kisebb darabokban legyen.

3. Tegyük az így összeállított tésztát egy 23 cm átmérőjű tortaformába. (Ezt előzőleg nem kell kikenni.) Majd nyomkodjuk finoman bele a tésztát a formába. Ekkor mehet az előmelegített sütőbe 25-30 percre sülni, míg halványbarna nem lesz a teteje.

A tetejéhez

1. Ezalatt egy tálban keverjük ki a tojást a cukorral úgy, hogy egyneművé váljon. Majd öntsük hozzá a citromlevet, ezt is keverjük el, és végül adjuk hozzá a maradék (2 ek) lisztet, amivel teljesen simára keverjük.

2. Amint kivettük a sütőből a citromos sütit, öntsük rá a tojásos keveréket és tegyük vissza. Csökkentsük a hőmérsékletet 150 fokra, és süssük addig a sütit, ameddig a teteje már biztosan megáll, ez kb. 30-35 perc.

3. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, csak így tudjuk majd szépen vágni. Felvágás előtt körbevághatjuk, hogy biztosan szépen vehessük ki a formából. Tálaláskor szitáljunk rá porcukrot. Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések