Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:
Az aljához:
10 dkg finomliszt
2 ek porcukor
1 csipet só
2 citromból nyert citromhéj
6 ek vaj (sótlan, hűtve, kicsi kockákba vágva)
A tetejéhez:
3 db tojás
10 dkg cukor
1 citromból nyert citromlé
4 dkg finomliszt (2 ek, átszitálva)
2 csapott ek porcukor (a torta tetejére, szitálva)
Elkészítési idő kb. 60 perc
Az alja:
1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet porcukorral, sóval és citromhéjjal. A vajat villával nyomkodjuk bele a keverékbe, hogy minél kisebb darabokban legyen.
3. Tegyük az így összeállított tésztát egy 23 cm átmérőjű tortaformába. (Ezt előzőleg nem kell kikenni.) Majd nyomkodjuk finoman bele a tésztát a formába. Ekkor mehet az előmelegített sütőbe 25-30 percre sülni, míg halványbarna nem lesz a teteje.
A tetejéhez
1. Ezalatt egy tálban keverjük ki a tojást a cukorral úgy, hogy egyneművé váljon. Majd öntsük hozzá a citromlevet, ezt is keverjük el, és végül adjuk hozzá a maradék (2 ek) lisztet, amivel teljesen simára keverjük.
2. Amint kivettük a sütőből a citromos sütit, öntsük rá a tojásos keveréket és tegyük vissza. Csökkentsük a hőmérsékletet 150 fokra, és süssük addig a sütit, ameddig a teteje már biztosan megáll, ez kb. 30-35 perc.
3. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni a sütit, csak így tudjuk majd szépen vágni. Felvágás előtt körbevághatjuk, hogy biztosan szépen vehessük ki a formából. Tálaláskor szitáljunk rá porcukrot. Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése