Gyros pitával

Hozzávalók az öntethez és a zöldségekhez:

300 ml joghurt

2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet bors
1 ek olívaolaj (elhagyható)

5 dkg passzírozott paradicsom (vagy jó minőségű paradicsompüré)
2 ek csípős paprikakrém (pl erős pista)
2 ek víz (a paradicsompüré használata esetén)

közepesebb kígyóuborka fele
2 db paradicsom
1/4 jégsaláta

Az öntetet és a zöldségek elkészítése:

1. A joghurtot, a sót, a borst, az olívaolajat összekeverem a paszírozott paradicsommal és a paprikakrémmel. Ráreszelem a fokhagymagerezdeket.

2. Kockára vágom a kígyóuborkát, a paradicsomot és a salátát, majd hozzáadom a szószhoz.

Hozzávalók a húshoz:

60 dkg csirkemell filé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
köménymag ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 csipet kurkuma
1 csipet fahéj
1 csipet gyömbérpor
2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

1. A csirkemell filét hosszanti csíkokra vágom.

2. Ráreszelem a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadom a fűszereket. Alaposan összekeverem, majd pár órára a hűtőbe teszem.

3. Forró serpenyőbe, kicsi olívaolajon átsütöm.

Hozzávalók a pitához:

400 g liszt
1 kiskanál só
2 ek olaj 

250 ml víz
1 ek cukor
Fél kocka élesztő 

1. Az élesztőt a vízben a cukorral felfuttatjuk.

2. A felfutatott élesztőt és a többi alapanyagot összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük egy tálba letakarva.

3. kicsit kézzel átgyúrjuk és 8 egyenlő részre elosztjuk. 

4. Gombócokat formálunk a részekből és ismét pihentetjük 15 percet 

5. A gombócakat kinyújtjuk 1 cm vastagra és tepsibe helyezzük 

6. Előmelegített sütőben 275-285 fokon 5-7 perc alatt mind 2 oldalát megsütjük. 


Megjegyzések