Hozzávalók:
8.3 dkg makaróni
1.3 db tojássárgája
3.3 dkg bacon
3.3 dkg parmezán sajt
3.3 db zöldspárga
1 közepes db újhagyma
1.3 ek olívaolaj
0.3 csipet chilipehely
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés:
Vegyünk elő egy nagy és mély serpenyőt. A bacont csíkozzuk fel, és forró olívaolajon pár perc alatt süssük ropogósra. Szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.
A kisült zsíros olajra dobjuk rá a kis karikákra vágott spárgát és újhagymát, majd pár percig süssük. Nem baj, ha ress, addig süssük csak, míg eszméletlen zöld színük nem lesz. Ha kész, ezt is szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre. A serpenyőt ne mossuk még ki, mert használni fogjuk!
Ha igazán ügyesen vagyunk, a carbonara készítés közben mindent egyszerre csinálunk, de ha még nem vagyunk gyakorlottak, akkor most tegyük fel főni a tésztát. Érdemes nem mindig a megszokott spagetti vonalon haladni, ezért én most makarónival készítettem.
A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk. Egész tojást is használhatunk, de itt most csak a sárgájára lesz szükség. Ezeket felverjük, hozzáreszeljük a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és egy kis chilipelyhet szórunk bele, majd összekeverjük. Ez lesz a tésztaszószunk alapja.
Ha a tésztát késznek ítéljük (érdemes a csomagoláson feltüntetett ideig főzni), akkor ne szűrjük le, csak egy csipesszel tegyük át a tésztát a forró zsíros olajos serpenyőbe. Ne öntsük ki a főzővizet, hanem merjünk ki egy kis csészével belőle, és öntsük a tésztára. A serpenyő alatt kis lángon égjen a tűzhely, a tésztát pedig alaposan keverjük el a főzővízzel, hogy egy keveset feligyon belőle. Most kapcsoljuk le a tűzhelyet, és húzzuk is le róla a serpenyőt!
Ezek után zúdítsuk rá a tojásos-sajtos keveréket, majd azonnal kezdjük el összekeverni. Ha a tojás és a víz krémes emulziója bevonja a tésztát, akkor mehet a szalonna és a spárgás újhagyma. Nem szabad állni hagyni, azonnal előmelegített tányérra szedjük, és fogyasztjuk. Frissen őrölt borssal, egy darab ráhelyezett friss tojássárgájával, opcionálisan még több reszelt parmezánnal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése