Grenadírmars, avagy krumplis tészta

 Hozzávalók 4 személyre:

5 db burgonya

0.5 ek napraforgó olaj (kifejezetten ajánlom a csípős paprikás Vénuszt)

50 dkg tészta

só ízlés szerint

2 ek mangalica zsír

1 közepes db vöröshagyma

bors ízlés szerint

3 teáskanál fűszerpaprika

4 ek tejföl

4 közepes db csemegeuborka

Elkészítési idő kb. 45 perc.

1. A burgonyát egy kis lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. Ha késznek ítéljük, tegyük jéghideg vízbe, így könnyedén le tudjuk húzni a héját.

2. Egy közepes lábosban vizet forralunk, sózzuk, hozzáadunk egy kevés olajat, majd 10 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből pedig félrerakunk egy keveset.

3. A meghámozott burgonyát krumplinyomón átnyomjuk (ha darabosabban szeretjük, használjunk krumplitörőt).

4. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a mangalica zsírt, majd rádobjuk a finomra reszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Mérsékeljük a lángot, és megszórjuk fűszerpaprikával.

5. Hozzáadjuk az átnyomott burgonyát, ráöntünk 1,5-2 deci főzővizet, sózzuk-borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Ha nem érezzük elég paprikásnak, szórjuk meg még egy kanállal.

6. Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és összeforgatjuk a krumplis pürével. Pár percet sütjük az egészet, az alját oda is piríthatjuk egy kicsit.

Tejföllel és csemegeuborkával tálaljuk.

Megjegyzések