Karalábéleves karalábé gombóccal vagy kockával

Hozzávalók 6 személyre:

6 db karalábé

3 db burgonya (lisztesre fővő, sárga héjú)

1 közepes fej vöröshagyma

1.5 dl főzőtejszín

kakukkfű ízlés szerint

1 fél citromból nyert citromlé

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

1 ek olívaolaj

Elkészítési idő: 45 perc.

1. A hagymát, 4 karalábét és a burgonyát felkockázzuk (a hagymát apróra).

2. Ez utóbbit 1 ek olívaolajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a karalábé-, és burgonyakockákat, párat keverünk rajta és felengedjük vízzel. (Annyival, hogy 2 cm-rel a zöldségek fölött álljon a víz.)

3. Sózzuk, a kakukkfű levélkéit belemorzsoljuk és frissen őrölt borssal ízesítjük.

4. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, ekkor botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a tejszínt.

5. A maradék 2 karalábéból karalábévályóval golyókat készítünk, vagy ha nincsen karalábévájó, akkor a karalábét késsel felkockázzuk és sós vízben 10 perc alatt megfőzzük őket. Levesbetétként használjuk.

6. Végül a levest a citrom levével ízesítjük.

Megjegyzések