Gyros pitában

 Hozzávalók az öntethez és a zöldségekhez:

300 ml joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 csipet bors
1 ek olívaolaj (elhagyható)
5 dkg passzírozott paradicsom (vagy jó minőségű paradicsompüré)
2 tk csípős paprikakrém (pl erős pista)
2 ek víz (a paradicsompüré használata esetén)
közepesebb kígyóuborka fele
2 db paradicsom
1/4 jégsaláta

Az öntetet és a zöldségek elkészítése:

1. A joghurtot, a sót, a borst, az olívaolajat összekeverem a paszírozott paradicsommal és a paprikakrémmel. Ráreszelem a fokhagymagerezdeket.

2. Kockára vágom a kígyóuborkát, a paradicsomot és a salátát, majd hozzáadom a szószhoz.

Hozzávalók a húshoz:

60 dkg csirkemell filé
só ízlés szerint
1 tk bors
1 tk köménymag
3 tk fűszerpaprika
1 tk kurkuma
1 tk fahéj
1 tk gyömbérpor
2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

1. A csirkemell filét hosszanti csíkokra vágom.

2. Ráreszelem a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadom a fűszereket. Alaposan összekeverem, majd pár órára a hűtőbe teszem.

3. Forró serpenyőbe, kicsi olívaolajon átsütöm.

Hozzávalók a pitához:

40 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

1 tk cukor

2,5 dl víz

csipetnyi só


Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kevés langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. 

2. Ezután a liszttel és a maradék vízzel, illetve a sóval kidagasztjuk a tésztát. A vizet folyamatosan adjuk hozzá, úgy, hogy egy kissé ragacsos, de edény falától leváló tésztát kapjunk. 

3. Ha a tésztánk már hólyagos, szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni, ez egy órát. 

4. Ezután 10-12 egyenlő darabra osztjuk a tésztát, és mindegyik adagot meggömbölyítjük. 

5. Ezután letakarjuk, majd 10 perces pihentetés után mindegyik golyót kerekre nyújtjuk. Kb. félujjnyi vastagságúak legyenek. 

6. A sütőt közben nagyon forróra felfűtjük, és a sütővel együtt felmelegített alacsonyfalú tepsin kezdjük el megsütni a pitákat. Négy perc után, ha szépen felfúvódtak, akkor óvatosan megfordítjuk őket, és további két percig sütjük.



Megjegyzések