Császármorzsa

 


Hozzávalók 6 adaghoz:

200 g búzadara
150 g finomliszt
5 dl tej
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
2 marék mazsola
4 db tojás
4 ek porcukor
8 dkg vaj
1 csipet só
6 ek lekvár (tálaláshoz)
6 teáskanál porcukor (tálaláshoz)

Elkészítési idő: 35 perc

1. A búzadarát, a lisztet és a tejet csomómentesen elkeverjük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát és a sót. Lefedjük és hűtőben állni hagyjuk legalább 5-6 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakára ott marad.

2. A tojássárgákat a hűtőből kivett masszához keverjük.

3. A tojásfehérjéket az átszitált porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.

4. Nagy serenyőben felolvasztjuk a vaj felét és a massza felét beleöntjük. Közepes lángon sütjük, s amikor a tészta alja megszilárdult, egy fa spatula segítségével negyedeljük, a negyedeket átfordítjuk a másik oldalukra.

5. Miközben a tészta másik oldala sül, a spatulával apróra daraboljuk/ tördeljül, folyamatosan átforgatjuk a morzsákat, hogy minden oldalról szépen piruljanak. Tálra szedjük.

6. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.

7. Forrón kínáljuk: porcukorral, lekvárral.

Megjegyzések