Klasszikus zöldborsófőzelék sült csirkével


 

Hozzávalók a főzelékhez 6-8 főre:

1 kg fagyasztott zöldborsó
1 csokor petrezselyem
120 g vaj
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi pirospaprika
2 tk só
1 ½ tk cukor
200 ml víz
500 ml tej
1 ½ ek liszt
200 ml tejszín

Hozzávalók a csirkéhez:

600 g csirkemell

borsikafű (csombor)
2 ek paradicsompüré
1 ½ - 2 ek liszt
2 - 3 ek olaj
50 g vaj
200 ml tejszín
kevés tej

Elkészítési idő: kb. 40 perc

A zöldborsófőzelék elkészítéséhez a zöldborsót kivesszük a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni.


A petrezselyem a szárát finomra vágjuk, majd a levelét is, és azt félretesszük. Egy nagy lábast hevítünk közepes lángon, felolvasztjuk benne a vajat, majd ebben elkezdjük párolni a szárat, és egy-két perc után mehet is rá a kiolvasztott zöldborsó. Megsózzuk, hozzáadunk egy késhegynyi őrölt borsot és ugyanennyi pirospaprikát, majd 200 ml vízzel felöntve közepes fokozaton készre pároljuk. Ez kb. 20 percbe telik.


Közben a csirkemellfilét felszeleteljük, sózzuk, megszórjuk a borsikafűvel, majd vízzel hígított paradicsompürével egyenletesen lekenjük. Az előkészített szeleteket lisztbe forgatjuk, majd egy közepes lángon hevített serpenyőben, az olajon mindkét oldalukat 2-2 perc alatt pirosra sütjük. Hozzáadjuk a vajat, felöntjük a tejszínnel és pici tejjel, majd gyakran forgatva párolni kezdjük. A lényeg, hogy a megpirult felületek kezdjenek kicsit feloldódni a mártásban. Alacsonyabb fokozaton kb. 20 perc alatt készre pároljuk.


Mikor a borsó elkészült, a főzelékalapot felöntjük 500 ml tejjel, majd ha felforrt, 1,5 evőkanál liszt és kb. 50 ml víz kikeverésével készített habarással sűrűre forraljuk. Hozzáadjuk a 200 ml tejszínt és az aprított petrezselymet, és már tálalhatunk is.


Megjegyzések