Hozzávalók 4 személyre,
A páchoz
4 db tojásfehérje
50 ml mirin (vagy száraz fehérbor)
50 ml szójaszósz
A húshoz
8 db csirkefelsőcomb-filé
5 ek liszt
1 ek keményítő
1 csipet só
kb. 1 l olaj a sütéshez
A mázhoz
2 ek barna cukor
1 ek keményítő
50 ml szezámolaj
50 ml mirin (vagy száraz fehérbor)
25 ml rizsecet
50 ml szójaszósz
1 - 2 ek sriracha szósz (ízlés szerint)
20 ml olaj
4 - 5 cm-es gyömbér
1 - 2 gerezd fokhagyma
2 ek szezámmag
A tojásos rizshez
250 g rizs
4 db tojássárgája
A tálaláshoz
1 - 2 szál újhagyma
Elkészítés:
A ragacsos csirke lelke a pác. Ehhez először a tojásokat szétválasztjuk. Egy tálba tesszük a fehérjét, beleöntjük a mirint és a szójaszószt. A csirkecombokról leszedjük a bőrt, majd a combokat 3-4 nagyobb darabba vágjuk, és beletesszük a tojásfehérjés pácba, majd kb. 15 percig hagyjuk pácolódni.
Míg pácolódik a csirke, a mázhoz egy tálban összekeverjük a cukrot, a keményítőt, a szezámolajat, a mirint, a rizsecetet, a szójaszószt és a sriracha szószt.
Összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a sót, majd ebbe a keverékbe forgatjuk a pácból kivett húst. Egy serpenyőben kb. 180 fokra hevítjük az olajat, és 4-5 perc alatt kisütjük benne a húst. Egy konyhai papírtörlővel leitatjuk a felesleges olajat.
Egy serpenyőben, közepesen erős lángon, kevés olajat hevítünk, és kb. fél perc alatt megpirítjuk benne az apró kockákra vágott gyömbért, a reszelt vagy zúzott fokhagymát, majd hozzáöntjük a máz keverékét. Kb. 1 percig forraljuk, majd amikor elkezd sűrűsödni, beleforgatjuk a sült csirkecombokat. Mikor a máz szépen körbeölelte a húst, megszórjuk a szezámmaggal.
A rizst megfőzzük, majd ráöntjük a korábban félretett tojássárgákat, és 2-3 percig pirítjuk, míg a tojás meg nem szilárdul.
Tányérra szedjük a rizst, mellétesszük a csirkecombokat, és újhagymával díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése