Francia hagyma leves Hivert Gábor módra



Hozzávalók 4 személyre:

680 g vöröshagyma

3 ek vaj

1 ek olívaolaj

3 evőkanál finomliszt

1 teáskanál só

60 gr kristálycukor

1.9 l marha alaplé

1 dl alma bor

1 dl alma pálinka

1 teáskanál bors


Elkészítési idő: 150 perc

Leves

1. Szeleteljük fel a hagymákat, majd dobjuk őket az olaj és a vaj olvasztott keverékére, és fedjük le. Csökkentsük a hőt alatta, és hagyjuk főni 15 percig. Figyeljünk azért közben, nehogy odaégjen.

2. A 15 perc letelte után vegyük le róla a fedőt, emeljük a hőfokot, adjuk hozzá a cukrot és a sót, és gyakori kevergetés mellett addig karamellizáljuk, míg szép aranybarna nem lesz. (Kb. 30-40 perc.) Semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést, hagyjunk bőven időt a hagymának, mert ez adja meg a komplex és intenzív alapot a levesünknek. Ráadásuli nnentől kezdve már igazán gyerekjáték lesz a dolog.

3. Miután a hagyma elérte a kellő állapotot, szórjuk meg liszttel, és gyakori kevergetés mellett főzzük 3 percig. Ezt követően adjuk hozzá a bort és az alaplevet, majd ízesítsük sóval és borssal. Alacsony hőfokon, lefedve főzzük további 30-40 percig.

4. Végül keverjük bele a pálinkát, fűszerezzük, ha még szükséges.


Megjegyzések