Bejgli 2.

 



Hozzávalók 2 rúdhoz (1 mákos, 1 diós)


A diós töltelékhez


20 g dióbél


80 ml száraz fehérbor


50 g porcukor


50 g mazsola


2 tk mézeskalács fűszerkeverék


25 g sárgabaracklekvár


1 csomag vaníliás cukor (8 g)


100 g darált dió


40 g édes morzsa (kekszmorzsa)

A mákos töltelékhez


100 ml száraz fehérbor


50 g porcukor


50 g kandírozott narancshéj


25 g narancslekvár


1 csomag vaníliás cukor (8 g)


120 g darált mák


30 g édes morzsa (kekszmorzsa)

A tésztához


80 ml tej


50 g Koronás porcukor


10 g friss élesztő


2 db tojássárgája


400 g liszt


1 csipet só


120 g hideg vaj


30 g libazsír


1 db tojás a lekenéshez:


A mákos és a diós bejgli elkészítésénél a legfontosabb, hogy minden hozzávalót gondosan kimérünk, a vajat pedig a felhasználásig hűtőben tartjuk.

A diós töltelék

A diós töltelék elkészítéséhez a dióból 4-5 szemet félrerakunk későbbi felhasználásra, a többit pedig felaprítjuk. A fehérbort egy gyorsforralóba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a mazsolát, a fűszerkeveréket, a baracklekvárt, a vaníliás cukrot, és összeforraljuk. A darált diót összekeverjük az édes morzsával, beletesszük az aprított diót is, és a felforralt boros alaphoz keverjük, majd félretesszük kihűlni.

A mákos töltelék

A mákos töltelékhez a bort összeforraljuk a porcukorral, a narancshéjjal, a narancslekvárral és a vaníliás cukorral, és hozzáadjuk az édes morzsával elkevert darált mákot. Összekeverjük, majd félretesszük kihűlni.

A bejgli tésztája

A tésztához a tejbe szórunk egy kevés porcukrot a kimért mennyiségből, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a tojássárgáját, és kis időre félretesszük. A lisztet összekeverjük a maradék porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat megforgatjuk benne, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük úgy, hogy közben többször a lisztbe forgatjuk.


Elkezdjük összedolgozni dagasztógéppel vagy gép hiányában, hogy ne olvadjon el a vaj, kézzel csakis gyorsan összedolgozzuk, közben hozzáadjuk a libazsírt és a tojásos keveréket is. A jól összegyúrt tésztát kétfelé osztjuk, és fóliába tekerve hűtőbe tesszük kb. 1 órára, de akár 24 órára is félretehetjük.


Összeállítás és a trükk

Az összeállításhoz a tésztákat kicsit kivesszük a hűtőből, hogy nyújtható állagúra “melegedjen”. A deszkát belisztezzük, majd kb. 3 mm vastagra és 35 x 35 cm méretűre nyújtjuk a tésztákat. A diós és a mákos tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajtuk úgy, hogy minden szélén 2-2,5 cm-t üresen hagyunk.


A jobb és bal oldalt a töltelékre hajtjuk, ezzel kialakul a bejgli hossza. A magunkhoz közeli fedetlen részen elhelyezünk egy fapálcát, és erre egyenletesen feltekerjük az egész tésztát.


Igyekezzünk, hogy a tészta egyenletesen szoros, az alja pedig töltetlen, sima réteg legyen.


A fapálcára a továbbiakban nincs is szükség, óvatosan megtekerve kihúzzuk a bejgli közepéből. A helyén kialakult rés hasznos lehet a sütés alatti térfogatnövekedés miatt, így ezzel is csökkenthetjük a repedés kialakulását.


A lekenéshez a szétválasztott tojás sárgáját használjuk először. Egyenletesen átkenjük, majd hideg helyre tesszük száradni. Amikor már nem tapad az ujjunkhoz a kenés (kb. 1 óra), ezt a sárgájás lakkozást még egyszer elvégezzük. Ha megszáradt, lekenjük a fehérjével is, majd kötőtűvel vagy nyárssal több helyen átszúrjuk a tésztát, hogy a távozó gőzök itt találjanak utat maguknak. A diós bejgli tetejét a félretett dióval díszítjük, a mákosat pedig megszórhatjuk kevés egész mákkal, végül sütés előtt a fehérjés kenést is hagyjuk megszáradni szobahőmérsékleten (kb. 1 óra).


Sütés

180 fokra előmelegített, alsó-felső üzemű sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha sütés közben esetleg megrepedne, a még szinte forró bejglit 2 réteg alufóliára tesszük, és szorosan feltekerjük, majd így hagyjuk teljesen kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.

Elkészítési idő: kb. 120 perc + 180 perc pihentetés

Megjegyzések