Bulguros rakott kel pulykából



Hozzávalók 4 személyre: 

A bulgurhoz

120 g bulgur


A kelkáposztás réteghez


½ fej kelkáposzta (kb. 500 g)


2 ek olaj


só, bors


1 tk őrölt kömény


1 tk fehérborecet

A pulykaraguhoz


1 fej hagyma


2 gerezd fokhagyma


450 g pulykamellfilé


3 ek olaj


só, bors


2 ek sűrített paradicsom


1 tk őrölt kömény


½ tk füstölt paprika


2 tk oregánó


200 ml passata


250 ml alaplé

Az összeállításhoz


350 g tejföl


1 tk fokhagymapor


só, bors


1 ek olaj


4 ek panko morzsa


150 g gouda sajt


Elkészítés:


A bulguros rakott kel elkészítéséhez először a bulgurt bő, sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük. 


A kelkáposztát vékony szeletekre vágjuk, és magas hőmérsékleten, néhány perc alatt megpirítjuk az olajon, közben fűszerezzük és meglocsoljuk az ecettel. Ha elkészült, kiszedjük egy tálba, és félretesszük.


A pulykaraguhoz apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd a pulykát is felkockázzuk. Egy serpenyőben az olajon fehéredésig pirítjuk a húst, majd rádobjuk az apróra vágott hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit lepirítjuk. Rárakjuk a sűrített paradicsomot, és ezzel is lepirítjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel, felöntjük a passatával és az alaplével, felforraljuk, és elzárjuk. 


A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, a sóval és a borssal, és 2-3 evőkanál szószt is teszünk bele a raguból. A sajtot lereszeljük, a tepsit kikenjük egy evőkanál olajjal, megszórjuk 2 evőkanál panko morzsával, majd rétegezzük: először mehet a bulgur, rá a pulykás ragu, azután a káposzta, a tejföl, a sajt, végül a tetejére 2 evőkanál panko morzsa. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarnára nem pirul a teteje.


Bulguros rakott kel pulykából

Bulguros rakott kel pulykából

Előkészítés: 30 perc

Sütés: kb. 25-30 perc

Összesen: kb. 60 perc

Megjegyzések