Gombás csirkés rizottó

Hozzávalók 4 személyre: 

1.2 l víz

4 ek házias levesalap

3 fej hagyma (kb. 320 g)

6 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

kb. 300 g erdei gomba vegyesen

300 ml száraz fehérbor

néhány ág friss kakukkfű

300 g rizottórizs

400 g csirkemellfilé

őrölt bors

2 ek vaj

50 g parmezán reszelve


1. Az erdei gombás rizottó elkészítéséhez az alapléhez felmelegítjük a vizet, majd ha forrásban van, hozzákanalazzuk a levesalapot, ezzel is felforraljuk, és félretesszük.


2. A hagymát apróra vágjuk, és mehet egy közepesen forró lábasba, 3 ek olívaolajra egészen addig, ameddig üveges nem lesz. Erre jöhet a zúzott fokhagyma, majd a tetszőlegesre darabolt gomba is.


3. Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy az is elpárologjon, és elkezdhetjük apránként felönteni az alaplével.


4. Most jön a türelemjáték és az odafigyelés. Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra figyelni kell, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!


5. Mikor már kevesebb mint a negyede van meg az alaplének, nekikezdünk a csirkének, hogy időben nagyjából egyszerre készüljenek el. Ezidő alatt se vesszük le a szemünket a rizottóról, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahogy beszívja.


6. A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd egy forró serpenyőben, 3 ek olívaolajon kérget sütünk neki, oldalanként kb. 2 perc alatt. Ha ez megvan, egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk, és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.


7. Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész van, hozzáadjuk a vajat, alaposan belekeverjük, valamint egy jó adag reszelt parmezánt is adunk hozzá.


8. A csirkét szépen felszeleteljük, jöhet a rizottó tetejére, amit még egy kis friss kakukkfűvel meghintünk, és már falhatjuk is egy pohár fehérbor társaságában.

Megjegyzések