Retró piskóta tekercs


Hozzávalók 1 közepes tepsihez:

6 db tojás


120 g cukor


1 csomag vaníliás cukor


1 tk sütőpor


1 ek olaj


1 csipet só


1 db citrom leve


150 g liszt


200 - 250 g gyümölcslekvár vagy csokipuding


porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A retró piskótatekercs elkészítését a tojások szétválasztásával kezdjük. A sárgájához adjuk a cukor kb. kétharmadát, a vaníliás cukrot, a sütőport, és az olajat, majd keverőgépben magas fokozaton habosra keverjük. Hozzáadunk tojásonként egy evőkanál hideg vizet, és újra kihabosítjuk.


A fehérjéhez egy csipet sót adunk, és elkezdjük felverni. Ha már szépen habosodik, hozzáadjuk a maradék cukrot, és ezzel verjük kemény habbá. A végén hozzáadjuk a citrom levét is.


A tészta összeállításához a habos sárgájához fokozatosan, lágyan adagoljuk a fehérjehabot és a lisztet, ügyelve, hogy lehetőleg ne törjük össze a habot. A tésztát egyenletes vastagságúra kenjük egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, és azonnal az előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük 15 percre.


Ha kivettük, mindössze addig kell várni, hogy meg tudjuk fogni, és azonnal húzzuk le róla a sütőpapírt. Megfordítjuk, hogy a sült fele legyen lefelé, így a lehúzott, habos oldala könnyedén kigőzölög. Nem szabad megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert úgy már könnyen törik, reped.


Visszafordítjuk az eredeti pozícióba úgy, hogy a papír alatta legyen, majd szorosan feltekerjük a papírral együtt. Ezután letekerjük, és a lekvárral egyenletesen megkenve újra feltekerjük a papír segítségével, majd hűtőbe tesszük, hogy lehűljön. Porcukorral megszórva, felszeletelve már tálalhatjuk is.


retró piskótatekercs

Retró piskótatekercs

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 15 perc

Pihentetés: min. 60 perc

Összesen: min. 90 perc

Megjegyzések