Sertésszüz őszi bulgurral


 


Hozzávalók 4 személyre...


... a bulgurhoz:


300 g sütőtök


só, bors


150 g bulgur


2 ek olívaolaj


1 kis csokor friss zsálya


1 csipet chilipehely


1 db citrom


... a sertésszűzhöz


50 g chorizo


550 g sertésszűz


só, bors


50 g hagyma


2 gerezd fokhagyma


50 g fekete olajbogyó


1 csipet chilipehely


1 tk füstölt paprika


1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés / konzerv)


200 ml víz


Az őszi bulgurral tálalt sertésszűz elkészítését a körettel kezdjük. Ehhez a sütőtököt 1-2 cm-es kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük.


A bulgurt bő, sós vízben feltesszük főni, nagyjából 10-15 percig főzzük, majd leszűrjük, mint egy tésztát, és félretesszük.


A chorizót apró, kb. 2 x 2 mm-es kockára vágjuk, majd egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben elkezdjük kiolvasztani a zsírját. A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd a chorizo mellé tesszük a serpenyőbe, és 4-5 perc alatt kérgesítjük. Míg sül a hús, a chorizóhoz hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a szeletelt fokhagymát és az olajbogyót. Ha letelt a 4-5 perc, és kapott egy kis színt a hús, kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.


A hagymás alapra szórjuk a chilipelyhet, a füstölt paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd jöhet rá a darabolt paradicsom konzerv és a víz. Összerottyantjuk, majd amikor mártásállagot kapunk, visszahelyezzük a húst, és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezve 10-15 perc alatt készre sütjük. 


A megfőtt bulgurhoz keverjük a sütőtököt, az olívaolajat, az aprított zsályát, a chilipelyhet, egy egész citrom héját és a felének a levét, majd sózzuk, borsozzuk. A sertésszüzet az őszi bulgurral tálaljuk.

Megjegyzések